Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis Václava Klause veřejné…


Dopis Václava Klause veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové

Dokumenty, 28. 11. 2015

V Praze dne 23. listopadu 2015

Vážená paní veřejná ochránkyně práv,

dne 20. listopadu 2015 jsem elektronickou poštou obdržel dopis pana Jana Zouplny z Prahy, který v příloze přikládám. Pisatel mě informuje o persekuci v zaměstnání, které byl ze strany svého zaměstnavatele vystaven za to, že sám podepsal a několika přátelům a kolegům na svém pracovišti k podpisu nabídl petici „Výzva občanů České republiky vládě a Parlamentu ČR“ zveřejněnou 4. 9. 2015. Obracím se na Vás nikoliv proto, že jsem autorem této petice. Obracím se na Vás proto, že – jak z dopisu vyplývá – se u nás znovu začíná vracet pronásledování lidí za projevení politického názoru, že vyhazovy z práce jsou opět trestem politicky nepohodlným, tak jako tomu bývalo v neblahých letech normalizace.

Výše uvedená „Petici občanů“, kterou podepsalo téměř sto tisíc občanů, je apelem na vládu k zodpovědnému přístupu ve vztahu k současné migrační krizi, k ochraně bezpečnosti v naší zemi, k nepodléhání cizímu nátlaku a dodržování platných smluv a závazků.

Je nepřijatelné, aby v demokratické zemi byl kdokoliv za přihlášení se k těmto legitimním požadavkům vůči vládě šikanován a profesně postihován. Jsem přesvědčen, že právě Vy, vážená paní ombudsmanko, budete nejen vzhledem k veřejné funkci, kterou zastáváte, ale i vzhledem k Vaší životní zkušenosti zneklidněna zmíněnou kauzou a tendencemi ve společnosti, které signalizuje, a zasadíte se o zjednání nápravy.

Proto se na Vás obracím s žádostí o důsledné prošetření postupu firmy vůči svému zaměstnanci za svobodné projevení jeho názorů. Ale nečiním tak pouze kvůli nepřijatelnému postupu vůči panu Janu Zouplnovi. Činím tak v obecnějším zájmu obrany všech dalších, občansky statečných občanů České republiky.

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu