Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Odpověď na dopis navrhující…


Odpověď na dopis navrhující soudit iniciátory přistěhovalecké vlny

Dokumenty, 22. 9. 2015

Vážená paní Nová,

děkuji Vám za Váš dopis a zejména za Vaše slova pochopení a podpory. Cením si lidí, kteří si i v dnešní mediální mašinérii dokáží uchovat vlastní rozum.

Co se týče Vašeho nápadu na trestní oznámení, pak musím říci, že tudy mé úvahy nevedou. Pokusím se Vám to vysvětlit.

Máte nepochybně pravdu, že podle mezinárodního práva, tak jak je kodifikováno mnoha úmluvami, by bylo možné iniciátory a podporovatele současné umělé přistěhovalecké vlny soudit jako pachatele trestných činů a že Mezinárodní soudní dvůr v Haagu má kompetence a mechanismy se takovými věci zabývat.

Problém je v tom, že já hluboce nesouhlasím s myšlenkou univerzálního trestního práva. Právo je od svého vzniku před tisíci lety nástrojem společenské vůle. Není čímsi abstraktním, obecně všeplatným a plošně aplikovatelným.

Dnes slouží nástroje mezinárodního práva k silovému prosazení jednoho konkrétního univerzalistického a kolektivistického pohledu na společnost, na svět, na uspořádání mezinárodních poměrů. Všechny tyto věci jsou ale plodem lidské vůle a lidských zájmů a pohled na ně se zcela legitimně může velmi odlišovat podle východisek hodnotitele.

Velmi se mi také nelíbí – a považuji to za jeden z neblahých rysů současného úpadku politiky – trend přenášení politické debaty na justici a silové exekutivní instituce. Tento trend vychází z klamu, že některá pravidla jsou daná, neměnná a platná všeobecně. Ale tak tomu není. Jsou pouze obrazem konkrétních poměrů v té které společnosti.

S umělou migrační vlnou a s názory, které ji podněcují, je třeba se zásadně potýkat, ale potýkat se argumenty, politickými nástroji, veřejnou vůlí. Ne zdánlivě neosobními, ale ve skutečnosti velmi zneužitelnými nástroji justice a mezinárodního práva.

Je mi líto, pokud jsem Vás zklamal, ale doufám, že se nad mým vysvětlením zamyslíte.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu