Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Pavel Páral: Pohádka o…


Pavel Páral: Pohádka o Babišovi (Euro)

Jinýma očima, 29. 12. 2014

Do politiky se hrnou jen neúspěšní byznysmeni, prohlásil exprezident Václav Klaus.

Evropská imigrační politika i současný ministr financí to schytali na posledním letošním setkání Euro Business Club, na němž byl řečníkem exprezident Václav Klaus, jehož vystoupení přinášíme na dalších stránkách.

Klaus zkritizoval současnou politickou situaci a označil ji v podstatě za bezvýchodnou.

Na námitku z publika, že je třeba změnit politiku a je pozitivní, že se do politiky tlačí byznysmeni, protože ekonomiku je třeba řídit jako firmu, takže je vstup hnutí ANO pozitivním jevem, reagoval Václav Klaus velmi ostře: „Musím jako profesor ekonomie reagovat s tím, že ekonomika státu je něco diametrálně a fatálně odlišného než ekonomika firmy. Kdybychom se vrátili do éry debat z komunistické éry, tak tam byla vždy snaha řídit ekonomiku státu jako ekonomiku firmy a dobře jsme viděli, že to Státní plánovací komise nezvládá.“ Podle Klause úvaha o řízení ekonomiky jako firmy je z definice protimluv a fatálně chybná úvaha. Přitom je nepochybné, že řízení ekonomiky státu má být prováděno pragmaticky a racionálně a ministr financí má být méně ideologem a více bankéřem a finančníkem.

Kdo neumí, dělá politiku Klaus přitom nevěří altruismu geniálních byznysmenů, kteří najednou z lásky k lidstvu a k této zemi přešli z byznysu do politiky. „To je pohádka, která by měla být natočena pro štědrovečerní vysílání televize nějakým kvalitním režisérem, třeba Janem Hřebejkem, a tu bych docela rád sledoval místo těch pěti standardních a známých, které máme rádi a které televize roky nabízí,“ komentoval exprezident obhajobu počínání Andreje Babiše a s úsměvem dodal: „Já myslím, že do politiky vstupuje neúspěšný byznysmen, kterému nezbývá už nic jiného, než aby ze svého byznysu vycouval, nebo byznysmen, který pochopil, že na byznys nemá. A to je můj případ. Já jsem pochopil, že na byznys nemám, a proto se musím živit politikou. To byla z nouze ctnost a nic jiného.“ Ubytuj si svého uprchlíka Klaus reagoval velmi vyhraněně i na dotaz bezpečnostního experta Andora Šándora, kterého zajímalo, zda si exprezident myslí, že na problém uprchlíků se má reagovat tím, že jejich přijetí je naší morální povinností. „Nejsem obhájcem imigrace. Byl jsem vždy toho názoru, že člověk má v principu žít tam, kde se narodil, a tam realizovat své představy o životě,“ prohlásil Klaus. „Jsem dlouhodobým odpůrcem evropské imigrační politiky, která je projevem ideologie multikulturalismu,“ dodal.

Přijetí syrských uprchlíků pak považuje za naprostý nesmysl a my bychom měli být šťastni, že nejsme zasaženi problémem, který sužuje řadu evropských zemí. „Syrské uprchlíky by měl přijímat ten, kdo celé roky bojoval proti prezidentu Asadovi v Sýrii a kdo fandil všem islamistům a al-Káidám, které napadaly syrský režim. V zemích, které tuto politiku dělaly a jejichž politici toto hlásali, by si měli vzít domů do svého šestipokojového bytu svého uprchlíka. A i u nás každý, kdo hájil boj proti Asadovi, by se měl okamžitě přihlásit na ministerstvu zahraničí a nabídnout ubytování syrskému uprchlíkovi, protože se mu podařilo rozvrátit syrský stát a vyvolat toto vraždění.

Jedině takto by se mělo uvažovat o imigraci. A doufám, že se objeví nějaké hnutí NE, místo hnutí ANO, které bude tuto politiku prosazovat,“ nebral si servítky Václav Klaus. „Bezvadně se hlasuje o těchto otázkách v parlamentu, ale hlasujte svým chováním a nabídnutím vlastního bytu, chaty a chalupy a ještě jim nabídněte měsíční důchod, což způsobí, že ti lidé tam už budou žít,“ dodal.

Problém je podle něj zakotven v evropské politice velmi hluboce. Pokud bude Evropa sociálním státem blahobytu, tak bude jako magnet přitahovat imigranty z celého světa a nemůže tomu být jinak. Klaus přitom připomněl imigrační summit EU, jehož se zúčastnil jako český prezident. Jeho obsahem byly stížnosti jižních zemí Unie na silnou vlnu imigrantů připlouvajících loděmi přes Středozemní moře.

Francouzský prezident Jacques Chirac měl vystoupit s návrhy na řešení, a přitom dlouze hovořil o zesílení námořních hlídek, pravomocech policie atd. „Nevydržel jsem to, vzal jsem si slovo a řekl, že všichni přece dobře víme, že dokud bude fungovat paternalistický systém, který bude každého imigranta financovat od okamžiku jeho příchodu a dá mu mnohonásobné množství peněz, než jaké si mohl vydělat doma, tak vám žádné námořní hlídky nepomohou. A Chirac tenkrát ani nečekal na udělení slova a začal křičet, že Klaus chce zničit sociální stát v Evropě, což vypovídá o všem.“

Pavel Páral, Euro, 22. prosince 2014

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu