Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Slovenský prezident Ivan…


Slovenský prezident Ivan Gašparovič navštívil Institut Václava Klause

Tisková sdělení, 28. 5. 2014

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus přivítal ve středu dne 28. května 2014 v dopoledních hodinách v sídle svého institutu na pražské Hanspaulce prezidenta Slovenské republiky Ivana Gašparoviče.

Po přivítání slovenského prezidentského páru manželi Klausovými před budovou institutu si slovenský prezidentský pár prohlédl nově vybudovanou knihovnu v přízemí hanspaulského zámečku i post-prezidentskou pracovnu Václava Klause.

Oba prezidenti v reprezentačních prostorách IVK rovněž krátce diskutovali se svými nejbližšími spolupracovníky. Václav Klaus věnoval prezidentu Gašparovičovi výběr z publikací, které institut za svoji existenci vydal. Prezident Gašparovič přiznal, že ediční řadu publikací IVK zná a že si před nedávnem s chutí přečetl poslední sborník IVK s názvem Záměrně plochá diskuse o ukrajinské krizi.

Při setkání, které se neslo v uvolněné a přátelské atmosféře, oba státníci zavzpomínali nejen na období osmi let, kdy souběžně stáli v čele dvou sousedních republik, ale také na dobu, kdy se v roce 1990 poprvé setkali na půdě federální vlády.

Prezident Gašparovič při své návštěvě IVK prohlásil, že „je nepochybné, že bývalý český prezident Václav Klaus společně se současným prezidentem Milošem Zemanem jsou dvě dominantní osobnosti, které určovaly českou politiku v uplynulém dvacetiletém období. Kdo si toto nechce uvědomit, tak pouze zkresluje realitu.“

Institut Václava Klause

 V Praze dne 28. května 2014

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu