Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Rozhovor Jaroslava Janoucha…


Rozhovor Jaroslava Janoucha pro internetový server ePortál.cz

Jinýma očima, 29. 7. 2013

"Přes všechny problémy je ODS jedinou relevantní politickou silou, která zastupuje skutečné pravičáky.", říká místopředseda novoborského místního sdružení ODS Jaroslav Janouch.

Jaroslave, podle některých tvých článků i komentářů na Facebooku bych řekl, že jsi tak trochu idealista. Zároveň jsi také členem ODS, která v očích mnoha občanů této země nemá zrovna ideální image. Nevylučuje se obojí? Tedy idealismus a členství v ODS?

Josefe, to je na půlhodinovou odpověď, tak to zkusíme zkrátit. Idealista... Rozlišil bych zaprvé idealistu a utopistu, občas se to plete a zaměňuje. No, idealista mě neuráží, mám libertariánské ideály, ale vím, že se nikdy nenaplní. Což ale nebrání alespoň trochu se o ně pokoušet. Doufejme, že s vývojem v současném světě, kde si za chvíli bez směrnic nedojdeme ani na záchod, nás bude přibývat. Členem ODS jsem, jsem rád a to i přes ten mediální image, který v této chvíli není rozhodně nijak dobrý. To je možná moje pragmatická stránka, je to totiž pro pravičáka jediná smysluplná varianta. Nejsem přítelem hesla Petra Macha, který říká, že volit menší zlo znamená volit stále zlo. To se sice hezky poslouchá, je to líbivé, ale tohle - plus jediná ideová linie, kterou jeho strana má, znamená, že nikdy nedosahne nejen "a" až "z", ale ani "a" až "k", ani "a" až "b". A není lepší dosahnout na té abecedě co nejdál? Není úkolem politiků snažit se maximalizovat množství prosazených priorit? Na poslední písmenko stejně nikdy nedosahneš, ale proč kvůli tomu zahazovat i to prostřední? ODS má lidi jako já, má ale i konzervativce, koneckonců, jsme liberálně-konzervativní strana, takže máme i zajímavou názorovou konkurenci, přesto pořád na pravé straně.

Levice a tzv. obyčejný člověk tvrdí, že pravicová ODS je strana "ušitá" na míru kmotrům a podnikatelům či rovnou kmotrovským podnikatelům. Pokud vím, tak ty nejezdíš v nejnovějším Mercedesu a žádný velký byznys rozhodně neděláš. Pracuješ v podstatě manuálně. Neměl bys tedy dle tohoto schématu být spíš voličem levice a členem ČSSD či dokonce KSČM?

Jestli si slovo kmotr vysvětlujeme jako člověka nekalým, nelegálním způsobem navázaného na státní penězovody, tak se jedná o socialistu, protože nechce uspět na skutečném trhu. Chce být před trhem naopak chráněn, neúčastnit se ho, nepodstupovat stejně těžké podmínky jako ostatní, protože má asi důvodnou obavu, že by neuspěl. Nebo se o to ani nechce pokoušet, protože si prostě našel pohodlnější cestu, i když protizákonnou. Takže buď je neschopný, nebo líný, případně obojí. Mně se ani moc nezamlouvá spojení slov kmotr a podnikatel. Kmotr žádným podnikatelem není, z důvodů, které jsem vysvětlil. Navíc si myslím, že skutečný podnikatel asi bude k ODS mít blízko přirozeně, kmotr bude mít blízko ke komukoli, kdo má zrovna vliv. V politických stranách jsou totiž dva druhy lidí a oba chtějí vliv. Ti první proto, aby mohli prosazovat své politické vidění světa. A ti druzí, černí pasažéři, jsou tam proto, aby pomocí vlivu vydělali peníze. Nikoho bohužel nezajímá, že ti první jsou v drtivé převaze. Mediální zájem je o věci nekalé. Pokud jde o mne, tak opravdu nejezdím ani v nejnovějším, ani v nejstarším Mercedesu, byznys nedělám, ale rozhodně bych neměl být voličem ani sociálních demokratů a soudruhy komunisty nebudu radši ani zmiňovat. Vlastně ani nevím, kdo tenhle názor začal prosazovat jako první. Kdo vlastně začal říkat, že jedině majetný může být pravičák? Netuším, ale je to samozřejmě nesmysl a slyším ho často. A nejenom to, často slyším, že jsem vlastně hloupý. Další blbeček, co prý naletěl pravici. Ale když začnu s někým mluvit o jednotlivostech, nevěřil bys, kolik je ve skutečnosti pravičáků. Kolik lidí má selský Kuberovský, čili zdravý rozum.

Taky by mě zajímalo, který „lidový“ politik začal pro své voliče spojovat zhýralou majetnost s pravicí a ctnostnou chudobu s levicí. Je to přitom paradoxní, protože levicoví politici rozhodně nejsou žádné matky Terezy. Slovenský premiér a velký ochránce chudých Fico nosí hodinky za 700 000 Kč. Když nedávno přistihli odborářského bosse Zavadila na soukromé akci, tak hodnotu jeho oblečení odhadovali na několik tisíc korun. Přesto těmto pokrytcům stačí, aby se na shromáždění otřeli o podnikatele a "boháče" a mají vyhráno...

O Ficovi, nebo spíš o jeho hodinkách jsem ještě neslyšel, ale je to zajímavé. Možná je dostal od výrobce, to ty firmy dělají často kvůli reklamě. Já nejsem ten typ, co by někomu vyčítal podobné věci, ale je mi jasné, že se na Slovensku najdou lidé, které to naštve. Soudruh Zavadil je trochu jiná kapitola, jeho obleky nesleduju, ale nedávno jsem kdesi četl, že zvažuje nabídku sociální demokracie, aby za ni kandidoval do Sněmovny. Kdyby prý dostal nabídku od ODS, zvažoval by ji také. Tak co si o tom myslet? Je to další potvrzení toho, že je tento pán poněkud směšný.

Když už jsem ODS označil za pravicovou stranu..."tvé" straně je často vytýkána i „pseudopravicovost“. Do karet těmto pochybovačný hlasům do jisté míry nahrála vláda Petra Nečase, jenž se opravdu dopouštěla kroků, které my pravičáci těžko můžeme akceptovat. Předpokládám, že ani ve vašem místním sdružení si v tomto směru neodpustíte kritické poznámky. Jste vůbec v nějakém užším kontaktu s vrchními patry ODS? Je podle tebe váš hlas či hlas jiného podobného místního sdružení dost silný na to, aby jej zaslechli i tam „nahoře“?

Ano, pseudopravicovost. Nechci se ohánět tím známým poměrným systémem, i když si přesto myslím, že je pro nás nevhodný a nutí k té klasice, kterou známe. Vláda má víc než sto poslanců, ale je složena ze tří politických stran, nejslabší vydírají, získávají neuměřený vliv, atd. Není třeba Tvým čtenářům vysvětlovat. Neboli jistou míru kompromisů musí nutně dělat každý vítěz voleb. Na druhou stranu zastávám názor, že to musí mít svou míru, kterou daná strana nepřekročí a v podstatě se tím dostávám zase k té abecedě. Prostřední písmenko není rozumné zahodit, ale taky není rozumné se nepřiměřeně prát o to druhé v abecedě. V našem místním sdružení kritické poznámky máme, což nemůže být překvapení, protože je nás víc, než 21000 členů strany a těžko po nás někdo může chtít - a ani nechce - abychom vždycky ve všem souhlasili. Trochu jiná otázka je, zda to zaslechnou tam nahoře. Já si přes určitou skepsi, kterou trochu mám, myslím, že ano. Jde jen o to, jestli se někdo ozve a jak. V tomto směru mám malou výtku spolustraníkům, protože mám dojem, že by bylo potřeba, aby se ozývali víc. Dneska už přece nemusíme spoléhat na korespondenční lístky a pohlednice, máme jiné a pohodlnější formy komunikace a proto je to snadnější. Myslím si, že kdo chce být slyšen, ten slyšen je.

Žádné politické straně neprospívá, když je o ní slyšet v souvislosti s korupcí či jiným prohřeškem. Také sis ale všiml, že když stane nějaký průšvih v ČSSD, tak to této straně voliče prakticky vůbec neubere? S výjimkou aféry Grosse, si tato strana udržuje standardní přízeň voličů dlouhá léta. Zatímco, když se něco proflákne v ODS, její voliči jí to dají v nejbližším průzkumu najevo. U voleb to většinou tak katastrofálně nedopadne, ale stejně mi přijde, že levicový volič je schopen své straně odpustit mnohem víc, než ten pravicový...


Máš pravdu, Josefe, je to tak. Ale nedivil bych se tomu, vychází to z toho, že pravicový volič je zkrátka náročnější. Jenže já, sám náročný vůči své straně i svému působení v ní, nemůžu ovlivnit, že se někde objeví nějaký Rittig nebo někdo podobný. A není to alibismus, protože představ si hypoteticky, že by po tobě někdo chtěl, abys zaručil, že se v tvé široké rodině nikdy neobjeví nikdo, kdo bude mít problém se zákonem. Co když se tvůj bratranec do takového problému dostane? A politická strana není žádná rodina, to je mnohem širší společenství lidí. Na druhou stranu nelze omlouvat ty, kdo si do stranických funkcí podobné šíbry volí - ti mají stejnou odpovědnost a nenapadlo by mě ani náznakem je jakkoli jejich odpovědnosti zbavovat.

Někteří lidé dnes tvrdí, že dělení na levici a pravici je passé. Nemyslím si, že mají pravdu. Mezi pravicí a levicí vidím hluboký názorový příkop a zcela rozdílný postoj k životu. Levicový volič je nejenom ochoten své straně tolerovat prakticky všechno. On se dle mého názoru od pravičáka liší hlavně tím, že od své strany za svůj hlas požaduje bianco šek. Jednou je to porodné, poté pastelkovné, šrotovné, dotace, příspěvky na bydlení a mnoho dalších nesmyslností. Klasický levicový volič se domnívá, že stát, potažmo jeho vyvolená politická strana, má za povinnost se o něj postarat. Já jako pravičák naopak chci, aby mi dal stát co nejvíce prostoru a do mého života se pokud možno pletl co nejméně...

Souhlasím, že dělení na pravici a levici passé není, ani si neumím představit, že by vůbec být mohlo. Jsou-li tu pokusy vytvářet něco jako střed, takové to známé ani doprava, ani doleva, ale dopředu, jsou to pokusy časově omezené a v podstatě neříkají nic. Dopředu chceme přece všichni, dopředu chce ODS, dopředu chtějí i sociální demokraté, jenže máme jiné recepty a říkáme jaké. Střed není žádný ucelený ideový soubor principů, středový subjekt si vezme tu něco z pravice, tu něco z levice, často si to protiřečí a bývá to subjekt, který odpovídá na nějakou silnou a aktuální poptávku voličů. Po čase se vždycky ukáže, že to byl omyl. Jako pravičák taky chci, aby mi stát dal co nejvíce prostoru. Musíme si uvědomit, že jsme ale ve strašně těžké situaci, protože je-li pravda, že 80% legislativy, která je výlučně socialistická, k nám přichází z Bruselu a my ji musíme přebírat, pak těch možností zase tolik nemáme. Aby platilo, že legislativu u nás má ve svých rukou volič, máme možnosti vlastně jen dvě. Můžeme z nedemokratické Evropské unie buď vystoupit, nebo počkat až se rozpadne, což mimochodem považuji za jistotu. Za velikou nejistotu ale považuji způsob, jakým se bude rozpadat a kdy. A tam bych se bál, že nám ještě může být pěkně horko.

Asi se shodneme na tom, že ODS chybí výraznější lídr. Já osobně si myslím, že nejenom výrazný,ale především úspěšný lídr. Tedy člověk, který už v politice dosáhl nějakých hmatatelných výsledků. Asi už rozumíš, kam touto otázkou mířím. Protože jediným známějším politikem ODS, který dosahuje velmi dobrých volebních výsledků za každé situace, je primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera. Neměla tedy ODS už dávno využít jeho potenciál? Z hlediska politického marketingu by měl být senátor Kubera hlavním lákadlem vaší strany. Nebo se mýlím?

Podle mého názoru se nemýlíš. Já bych si velmi přál, aby se Jaroslav Kubera stal předsedou ODS, ale veliké ale. Nejdřív by se muselo stát to, po čem on volá a velmi dobře ví proč. Musela by se ODS změnit a začít by bylo třeba například od Výkonné rady, které se ne nepřesně přezdívá nevýkonná. Máme hromadu vnitřních problémů, to je pravda. Některé z nich může vyřešit osobnost a síla předsedy, ale jiné nikoli. Jaroslava Kuberu bych tam neviděl rád jen kvůli politickému marketingu, ale především kvůli politickému směřování ODS jako takové. Ale ať už to bude jakkoli, zapálit si s Kuberou cigaretu, by byla veliká čest.

Nejsem členem ODS a ani jinak nejsem v této straně zainteresován, ale nevidím v této straně na rozdíl od "hlasu ulice" všechno zlo světa. Procento lidí nečestných je v ní zastoupeno dle mého názoru stejně jako v jakékoliv jiné straně či celé naší společnosti. Je jaksi logické, že kolem všech velkých politických stran se budou vždy pohybovat lidé s nekalými úmysly...Není ale přece jenom chybou samotné ODS, jakou pověst má ve svém okolí? Umět se prodat znamená i v politice často mnohem víc, než něco skutečně dělat. Toho si podle mě ODS není vědoma a jakoby ji to vlastně ani moc nezajímalo...

Co ti na to říct... Samozřejmě že je to chybou ODS, kdo jiný by měl naše úspěchy prodávat, než my? To za nás nikdo neudělá. To vyžaduje neustálou komunikaci oběma směry. K občanům, i od nich. Ale komunikace směrem od občanů nesmí být to, co budeme bezhlavě poslouchat. Jako tenkrát Paroubek začal rozhazovat tisícovky s tím, že maminkám se údajně nedostávalo na pastelky. Informovanost ano, ale posedlost průzkumy vůbec ne. Musíme nabídnout svůj názor a ten neustále obhajovat a vysvětlovat. Buď bude přijat, nebo ne.

Co bys mi odpověděl, kdybych se tě na závěr zeptal "proč volit ODS?"

Co bych ti odpověděl proč volit ODS? Například aktuálně jsme stranou, která odmítá uzurpaci moci prezidentem republiky na úkor Poslanecké sněmovny, všimni si, o co jde. Prezident Zeman se snaží změnit obecně přijímané paradigma o tom, odkud v naší zemi přichází vláda. Pouze společný postup Sněmovny může toto zastavit, jinak budeme brzy v situaci, kdy bude lidem připadat běžné, že volby sněmovní jsou vlastně skoro zbytečné. Prezidenta je třeba v jeho mocenských choutkách ihned zastavit. Ale to je aktuální věc, z dlouhodobého hlediska bych doporučil volit ODS proto, že i se svými problémy, které nejsou malé, i se svými potížemi s nedůvěryhodnými lidmi, i s tím, že dělá někdy až příliš velké kompromisy, je pořád jedinou relevantní politickou silou, která zastupuje skutečné pravičáky.

Josef Provazník, eportal.parlamentnilisty.cz, 25. července 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu