Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Václav Klaus v Británii –…


Václav Klaus v Británii – stručná zpráva

Dokumenty, 6. 5. 2013

Ve dnech 24. až 25. dubna uskutečnil Václav Klaus velmi zajímavou pracovní návštěvu Velké Británie. Hlavním cílem cesty bývalého prezidenta byla Cambridgeská univerzita, kde na Pembroke College, za velkého zájmu studentů a vyučujících, přednesl výroční přednášku Adama Smithe.

Prezident v ní vyzvedl odkaz myšlení Adama Smithe pro dnešní konzervativní politiku a pro britskou politiku bývalé premiérky Margaret Thatcherové. Věnoval se i tomu, jak Smithovy názory inspirovaly jeho samotného a jak ovlivnily směřování české transformace a obecně našeho vývoje po roce 1989. (Plné znění projevu je možné najít zde.) Jednalo se v pořadí o třetí výroční přednášku. Předešlými řečníky byl Nigel Lawson, dlouholetý člen kabinetu Margaret Thatcherové, a Charles Moore, bývalý hlavní editor The Daily Telegraph a autor v minulém týdnu vydané autobiografie o baronce Thatherové. Živá diskuse v nabitém sálu staré knihovny se soustředila zejména na současné problémy eurozóny, Evropské unie a na vyhlídky zlepšení situace v budoucnu.

Zajímavý byl názorový střet cambridgeských keynesiánců (kteří na zdejší univerzitě ztratili svou dominanci a spíše než na katedře ekonomie jsou ukrytí na jiných, příbuzných katedrách), požadujících co nejrychlejší vznik finanční a politické unie, a monetaristicky zaměřených ekonomů považující stávající projekt za principiálně špatný a neudržitelný. Velmi věcná diskuse ukázala, že téma evropské integrace je v Británii živé – nejen na akademické půdě, ale i na širší celospolečenské úrovni, ale ukázala také velký rozdíl při komparaci kvality profesorského sboru tamní univerzity v porovnání s profesory na některých našich vysokých školách.

Po přednášce následovala slavnostní večeře za účasti vedení Pembroke College, vedení Cambridgeské univerzity a za účasti podporovatelů, donátorů i desítek vybraných studentů. Václav Klaus poskytl rozhovor po tamní studentské univerzitní rádio. Kéž by i naši – již dostudovaní – redaktoři byli na interview tak dobře připraveni a vybaveni znalostmi názorů a četbou textů zpovídaného, jak předvedl cambridgeský student.

Druhý den cesty 25. dubna byl Václav Klaus čestným hostem na obědě v londýnském think-tanku Centre for Policy Studies (CPS), který byl před téměř 40 lety založen Sirem Keithem Josephem and Margaret Thatcherovou. Prezident Klaus začal oběd krátkým vystoupením a následovala diskuse, opět převážně nad tématem současné krize evropské integrace. Oběda a diskuse se zúčastnila řada významných hostů. Byl mezi nimi například Lord Saatchi, prezident CPS, John Redwood, poslanec Parlamentu a ministr ve vládě J. Majora, Andrew Knight, bývalý ředitel News Corporation, Lord Howard, bývalý ministr a předseda Konzervativní strany, dnešní poslanec Evropského parlamentu Daniel Hannan, Lord Sainsbury, bývalý ministr pro vědu a inovaci a současný kancléř Cambridgeské univerzity, již zmíněný Charles Moore či Rupert Darwall, autor skvostné knihy o doktríně globálního oteplování – The Age of Global Warming.

Václav Klaus se rovněž krátce setkal s Nigelem Faragem, předsedou Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Debata se vedla o politické situaci v Británii a v Evropě, o vyhlídkách této strany v regionálních volbách (které se uskutečnily v pátek 3. května a strana UKIP v nich skončila za labouristy druhá s průměrným ziskem 26%), a v podzimních volbách do Evropského parlamentu (kde tato strana má v současnosti 11 poslanců).

Martin Slaný, Institut Václava Klause, 6. května 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu