Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta pro…


Rozhovor prezidenta pro časopis Týden po prvním kole prezidentské volby

Rozhovory, 21. 1. 2013

Léta jste považován za gurua české pravice. Co byste z této pozice poradil pravicovému voliči pro druhé kolo prezidentské volby?

Aby si za prezidenta vybral člověka, který bude zárukou obhajoby a prosazování zájmů naší země. V tomto smyslu je - podle mého nejhlubšího přesvědčení - mezi kandidáty, kteří postoupili do druhého kola, velký rozdíl.

Jak si osobně překládáte souboj Zeman vs. Schwarzenberg na škále pravice-levice?

Žádný z nich není autentickým zástupcem pravice. Souhlasím s autorem článku v časopise Revue Politika, který ke stejné otázce tento týden napsal, že údajný konzervatismus pana Schwarzenberga "nemá kromě jistého aristokratického retronádechu žádný reálný základ. Ekonomicky má blíže k politickému středu a ve společenských otázkách již několikrát prokázal, že se blíží spíše neomarxistické levici".

Jak a v čem odlišný otisk by podle vás oba kandidáti vtiskli domácí a zahraniční politice Česka?

K tomu nechci dávat žádné rychlé a zkratkovité jednověté soudy. To ať se vám pokoušejí vysvětlovat oni. Já bych jejich slova spíše mohl následně porovnávat s realitou.

Překvapilo vás, že ODS podpořila ve druhém kole Karla Schwarzenberga?

Ano. Je to velmi krátkozraká politika. Sama na spojenectví s ním velice doplácí. Činnost vlády je více formována stranou TOP 09 než ODS, ale odpovědnost nese ODS. Nedovedu pochopit, že to její představitelé nevidí.

Výsledek ODS v prvním kole jste označil za "strašlivý debakl". Co bylo podle vás jeho hlavní příčinou? Politika vlády, výběr kandidáta, chybná kampaň...?

ODS jako pravicová politická strana, a tak byla založena, opouští pravicovost, opouští standardní chování politické strany, je téměř nezřetelná. Velikou chybou byl i výběr kandidáta. Kdyby dostala šanci kandidovat Miroslava Němcová, nemusela vyhrát, ale mohla získat 15 až 20 procent hlasů. Ty "její" hlasy si ve volbách rozebrali jiní, a tím vzniklo dnešní druhé kolo a jeho účastníci.

Jakou roli hrála ve výsledku prvního kola vámi vyhlášená amnestie?

Podle mne žádnou a je zbabělé, že se na to část dnešního vedení ODS vymlouvá.

Co byste jako zakladatel ODS straně v současné situaci radil?

Aby se znovu pokusila stát se čitelnou pravicovou stranou. Pokud už není pozdě. Nejsem si jist, že je taková změna možná, ale fandil bych tomu.

Někteří členové ODS volají po vašem návratu, minimálně do pozice čestného předsedy. Existuje taková možnost?

Své plány v této chvíli a v rámci novinového rozhovoru určitě nebudu zveřejňovat. Navíc nejsou nijak pevné.

Stále se také objevují spekulace o tom, že by mohl vzniknout nějaký nový, vámi zaštítěný politický projekt. Připouštíte takovou variantu v situaci, kdy by ODS měla opakovaně končit ve volbách se zisky v jednotkách procent?

Ani tyto spekulace nebudu nijak rozvíjet. Já je do světa nevypouštím. Současně vím, že politik nikdy nemá použít slovo nikdy. A já jsem více než třiadvacet let byl politikem. Nicméně 8. března se posadím do svého institutu. To vím zcela jistě.

Co říkáte aférce svého syna Václava, který si v dopise vydavatelství Mladé fronty Dnes a Lidových novin utahoval ze Schwarzenbergovy neznalosti české hymny?

Můj syn, pokud jsem informován, odpověděl záporně na nabídku ohledně inzerce školy, kterou řídí, obchodnímu oddělení MAFRA, nikoli redakcím těchto dvou deníků. Je zvyklý nazývat věci pravými jmény a neskrývá to. Fakt nedostatečného zakotvení kandidáta Schwarzenberga v českém prostředí vnímá velmi silně. Já spolu s ním. Neznalost české hymny je jen ona pověstná špička ledovce, které si lidé i jinak málo všímaví povšimli. Titanic se ale nepotopil nárazem na ten viditelný malý kousek ledovce. I mne trápí to, že ten podstatný zbytek ledovce není v případě tohoto prezidentského kandidáta - při mediální jednosměrnosti - vidět. Ale teď musím položit otázku i já: Kdyby se taková věc stala někomu jinému než mediálně oblíbenému předsedovi TOP 09, posmívaly by se mu samy Lidové noviny a Mladá fronta? Proč tomu tak není v tomto případě?
Miroslav Korecký, Lukáš Bek, Týden, 21. ledna 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu