Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Vyjádření starosty města…


Vyjádření starosty města Chrastava ze dne 1. 10. 2012

Jinýma očima, 2. 10. 2012

Dne 28. září 2012, na den státního svátku a svátku pana prezidenta osobního, otevřel prezident republiky slavnostně secesní most. Stalo se tak za účasti primátora partnerského města Eichstätt, hejtmana Libereckého kraje, náměstkyně ministra školství, primátorky statutárního města Liberce, starostů povodněmi zasažených obcí  a především občanů.

Vztah pana prezidenta k Chrastavě  

Vztah prezidenta Václava Klause k Chrastavě je dlouhodobě velmi kladný a nutno dodat, že nejen jeho, ale i jeho paní Livie.  Již jako ministr financí a později premiér byl několikrát v Chrastavě. Jeho paní již v roce 1991 strávila na besedách v Chrastavě jeden celý půlden. Když se pan Václav Klaus stal prezidentem naší vlasti, stal se vůbec první hlavou státu v tisícileté historii Chrastavy, která Chrastavu navštívila. Bylo to v květnu 2005, kdy pan prezident slavnostně otevřel zrekonstruovanou radnici (zde odkaz). Dne 8. srpna 2010 den po ničivé povodni, přes varování,  že se možná protrhla přehrada Mlýnice, přijel nás do Chrastavy povzbudit ve chvílích nejtěžších (zde záznam reportáže radiožurnálu). Nyní, přestože byl termín slavnostního otevření definitivně jistý až několik málo týdnů předem a pozvání došlo k panu prezidentovi na poslední chvíli, neváhal a přijel. A jak řekl při svém projevu k občanům (viz reportáž Tv Chrastava) tak do mikrofonů všech přítomných médií (viz reportáž DTV) přijel do Chrastavy, nejen protože nemohl nepřijmout chrastavské pozvání, ale především proto, že přijet chtěl.  A i když se pak stalo to, co se stalo, nedal na sobě nic znát a pokračoval v programu, kdy se ještě dobrou půlhodinu věnoval občanům našeho města a také se mnou rozmlouval o našem městě.

Atentát na prezidenta republiky

Odmítám jakékoli zlehčování činu fanatika, který překročil jakékoli přípustné meze a který bez pardonu jednoznačně odmítám.  A nemohu se smířit s tím, že je jeho čin dosud kvalifikován jako výtržnictví. Dle mého právního názoru se jednalo o teroristický čin.  A děkuji i touto cestou  a smekám klobouk před pány Jaroslavem Musilem a Václavem Krčkem, kteří se dotyčnému šílenci  postavili a zabránili mu v pokračování jeho střelby.

Panu prezidentovi se jménem všech občanů Chrastavy omlouvám a spolu s nimi věřím, že na Chrastavu nezanevřel. Snad to, co se stalo, zásadním způsobem zlepší ochranu ústavních činitelů  do budoucna.

Desetiletí partnerství s městem Eichstätt

Dne 28. září 2002 byla oficiálně uzavřena partnerská smlouva mezi Chrastavou a městem Eichstätt z Bavorska.  Slavnostní otevření mostu bylo v den 10. výročí a já jsem byl velmi rád, že mohu osobně představit panu prezidentovi primátora města Eichstätt Andrease Steppbergera.

Členy delegace byl dále také zástupce primátora (v Bavorsku titulovaný jako starosta) Josef Schmidramsl, emeritní primátor Arnulf Neumeyer a další členové zastupitelstva města Eichstätt. V eichstättské delegaci byla také poprvé v historii poslankyně  bavorského parlamentu  Eva Gottsein  a také zástupce novinářské obce.  

Po definitivním ukončení slavnostního aktu  otevření secesního mostu se v podvečer konalo dvoustranné setkání zastupitelů a občanů Chrastavy s hosty z Eichstättu. Zde mimo jiné promluvil i emeritní starosta Chrastavy Petr Medřický, který před deseti lety spolu s Arnulfem Neumeyerem smlouvu o partnerství uzavíral.

V sobotu dne 29. září 2012 jsem u Führichova domu spolu s panem primátorem zasadil dub, který byl Chrastavě darován při naší nedávné návštěvě Eichstättu (viz odkaz), právě k 10-témun výročí partnerství.  Jedná se o dar mimořádný, neboť právě dub je symbolem města Eichstätt,  a to nejen v městském znaku či vlajce, ale především v názvu (die Eiche – dub).

Michael Canov, Chrastava, 1. října 2012

Dopis členů Zastupitelstva města Chrastava prezidentovi republiky:

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu