Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Projev islandského prezidenta…


Projev islandského prezidenta Ólafura Ragnara Grímssona na slavnostní večeři na Pražském hradě

Jinýma očima, 17. 5. 2012

Vážený pane prezidente Václave Klausi,

paní Livie Klausová,

vážení hosté,

my, Islanďané, děkujeme za přátelství, které nám dnes večer prokazujete, a těší nás, že při naší návštěvě můžeme ještě více upevnit spolupráci obou národů v celé řadě oblastí.

Už téměř čtvrt století od chvíle, kdy jste nás poprvé navštívil spolu s dalšími představiteli svobodného českého národa, prokazujete, vážený pane prezidente, zájem o islandské problémy a máte pro ně pochopení. Už tehdy jsme poznali Váš entuziasmus, odvahu a pronikavé vidění osudových záležitostí dané doby.

Onoho večera ve starém přístavu v Reykjavíku, kdy venku zuřila bouře, se mezi námi zrodilo přátelské pouto. Oba jsme v těch náročných letech zastávali funkci ministra financí a nyní se setkáváme jako prezidenti našich národů.

Proto jsme zvláště rádi přivítali Vás i paní Livii před sedmi lety při první oficiální návštěvě prezidenta České republiky na Islandu. Velice si cením toho, s jakou rozhodností jste prokázal Islandu čest a pozval mě, mou ženu Dorrit i delegaci, jež nás doprovází.

K prezidentům České republiky, jak k Vám, tak k Václavu Havlovi, Islanďané vždy chovali mimořádnou úctu. Náš národ pocítil spolu s ostatními upřímný zármutek, když Václav Havel na sklonku uplynulého roku zesnul.

Češi měli to štěstí, že po demokratické revoluci získali silné vedoucí představitele, kteří si vydobyli místo na evropském i celosvětovém diskusním fóru.

Česká země je hluboce zakořeněna v evropské kultuře, zároveň je ale utvářena moderními proudy. Její hlas, argumentace a vystupování vždy nacházejí zanícené posluchače.

Nyní, kdy evropská problematika stojí na křižovatce, kdy se Evropa ubírá nejistým a sporným směrem a kdy finanční a hospodářská krize postihuje miliony lidí, je důležité poslouchat vůdčí osobnosti, v případě potřeby připravené vydat se jinou cestou, než kterou dnešní doba pokládá za správnou.

My, Islanďané, si při naší návštěvě velice ceníme příležitosti právě v takové době pohovořit s Vámi, vážený pane prezidente, a dalšími představiteli České republiky a nechat se obohatit Vašimi zkušenostmi a radami.

Pád islandských bank a mezinárodní finanční krize přivodily mému národu bezpochyby obrovské problémy a boj, kterým naše republika v posledních letech prochází, patří k těm nejtěžším, jež zažila. Přesto se ale náš národ může radovat z toho, že po třech intenzivních letech je obnova islandské ekonomiky dál, než se kdo odvážil doufat v oněch hrozivých měsících po pádu bank, kdy byly protesty a nepokoje v ulicích Reykjavíku téměř na denním pořádku.

Zatímco mnohé evropské země se stále ještě potýkají s hlubokými problémy, ekonomický rozvoj a zaměstnanost na Islandu jsou na tom o poznání lépe. Mnohá hospodářská odvětví a celá řada firem mají pozitivní bilanci.

Proto se nyní mnozí moji krajané znovu vydávají do zahraničí za odpočinkem, chtějí poznávat kulturu a umění a setkávat se s historií starobylých měst.

Právě o takovém vývoji svědčí naše návštěva. Druhá největší islandská letecká společnost totiž už brzy zahájí pravidelné lety mezi našimi zeměmi. Náš let byl první vlaštovkou, přicestovala s námi velká skupina Islanďanů a v těchto dnech si užívá krásy vašeho hlavního města překypujícího historií.

Touto návštěvou chceme také vzdát hold Čechům za to, že od samých počátků ovlivňovali rozvoj islandské kinematografie. Jeho směr utvářelo i vzdělání a praxe studentů na českých školách. Islandští umělci také čerpali inspiraci z poučných pobytů v České republice. Jejich hostitelem byl často náš milý honorární konzul, který tu řadu let se svou zesnulou ženou štědře a věrně hájil naše zájmy.

Doufáme, že budeme naší podporou tvorby nového česko-islandského slovníku moct přispět k posílení znalostí a vzájemných vazeb na poli jazyků. Chceme mezi oběma kulturami postavit most a položit tak základ tomu, aby se literatury obou národů staly společným vlastnictvím.

Naše spolupráce se opírá o řadu pilířů, mnohé z nich jsou nám přínosem už celá desetiletí. Tisíce islandských domácností využívají český design a české výrobky a řada islandských firem má naopak dobré zákazníky v České republice. Zástupci islandského turistického průmyslu a islandských firem pod vedením agentury Promote Iceland využili návštěvu k tomu, aby položili základ ještě pevnějším vazbám mezi oběma zeměmi.

Členství Islandu a České republiky v NATO a dalších evropských a mezinárodních organizacích podnítilo naše diskuse o aktuálních tématech, stejně různorodých a naléhavých, o jakých jsme hovořili dnes.

Na počátku nového století spočívá přátelství Čechů a Islanďanů na pevných základech. Vy sám, vážený pane prezidente, jste se o to nemalou měrou zasloužil. Za to vám dnes večer z celého srdce děkujeme. Malý národ v severním Atlantském oceánu si velmi cení toho, že má na evropském kontinentu dobré přátele.

Vážení hosté, prosím, abyste povstali a pozvedli číše na počest prezidenta České republiky Václava Klause a paní Livie Klausové a na další šťastné trvání přátelství našich národů.

Ólafur Ragnar Grímsson, Rudolfova galerie, Pražský hrad, 17. května 2012

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu