Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Prohlášení prezidenta…


Prohlášení prezidenta republiky k úmrtí prezidenta Václava Havla

Projevy a vystoupení, 18. 12. 2011

Vážení spoluobčané,

v dnešních ranních hodinách po dlouhé a těžké nemoci zemřel první prezident naší obnovené demokratické republiky Václav Havel. O jeho vážném zdravotním stavu jsme věděli, ale přesto je pro nás tato zpráva něčím, co jsme si neodvažovali připustit. Víme, s jak velkými zdravotními potížemi se potýkal a jak statečně se s nimi vyrovnával.

Václav Havel se stal symbolem novodobého českého státu. Zasloužil se o něj jak svým neohroženým bojem proti komunistické totalitě, tak jako vůdčí osobnost naší sametové revoluce a jako první prezident naší svobodné země. Jeho osobnost, jméno a dílo podstatně napomohly tomu, aby se Česká republika rychle začlenila do společenství svobodných a demokratických zemí.

Osobně jsem choval vůči Václavu Havlovi respekt již od 60. let, kdy jsem měl možnost ho poznat. Byl to také on, kdo mne v listopadu 1989 přizval do rodícího se Občanského fóra. Za plodné považuji i naše stýkání se i občasné polemiky, kdy jsme oba v devadesátých letech zastávali nejvyšší ústavní funkce.

Svou hlubokou účast jsem již osobně vyjádřil paní Dagmar Havlové a budu s ní nadále v kontaktu.

Na dnešní odpoledne jsem na Pražský hrad pozval nejvyšší ústavní činitele – předsedy obou komor parlamentu a předsedu vlády, abychom společně připravovali další nezbytné kroky.

Od zítřejšího rána, od 10 hodin, budou na Pražském hradě pro veřejnost vystaveny kondolenční knihy.

Václav Klaus, Pražský hrad, 18. prosince 2011

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu