Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky pro polský deník Dziennik

Rozhovory, 5. 7. 2008


Jak oceňujete názor pana prezidenta Kaczyńského, že další ratifikace Lisabonské smlouvy je za  současné situace bezpředmětná?

Můj názor na tuto věc je shodný, ratifikace Lisabonské smlouvy při nesouhlasu jedné země je nemožná.

Je podle Vás nějaké řešení, které by umožnilo - jak říkají Francouzi - Irsku vyjít s tváří po jejich odmítnutí referenda? Opakování referenda, přehodnocení výsledků, další schvalování bez ohledu na výsledek irského referenda - jak oceňujete tyto návrhy?

Pro mne referendum platí a jakýkoli nátlak na Irsko je neakceptovatelný – jde-li nám v Evropě o demokracii.

Jak hodnotíte prohlášení francouzských diplomatů a prezidenta Sarkozyho, kteří říkají, že bez Lisabonské smlouvy není možné diskutovat o rozšiřování Unie? Je to hrozba? Přece rozšiřování není závislé na Lisabonské smlouvě...

To je pořád stejná písnička, zpívaná stejnými lidmi. Stejná slova či výhrůžky zněly po francouzském a holandském NE euroústavě. Unie funguje, rozšiřování je možné. Lisabonská smlouva není ani o umožnění fungování EU, ani o rozšiřování EU, jde o další krok k evropskému superstátu.

Co si myslíte o tlaku na polského prezidenta - ze strany Paříže a Bruselu - aby ratifikoval smlouvu?

Polsko je hrdý a sebevědomý stát, nevěřím, že si to dá líbit. Tlak tohoto typu ze strany bruselských eurofilů může být i kontraproduktivní.

Klara Klinger, Zbigniew Parafianowicz, Dziennik, 5.7.2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu