Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Thatcherová a její vzor pro…


Thatcherová a její vzor pro postkomunistické země

Články a eseje, 11. 11. 2006

Říkají jí "železná dáma", ale já jsem na Margaret Thatcherové, pozoruhodné ženě a jedné z největších postav moderní politiky, nikdy nic tvrdého jako železo nezaznamenal. V posledních sedmnácti letech, po pádu komunismu, jsem měl potěšení se s ní setkat mnohokrát. Obdivuji na ní, že si nikdy nezadala s nikým, kdo nesdílí mravní základy a politické zásady svobody jedince, kterým je ona sama po celý život věrná. Právě díky této stálosti se jí podařilo dosáhnout cílů, které se zdály téměř nemožné.

Jedenáct let byla jako první žena v Británii v premiérské funkci - a Británie se za tu dobu zásadně změnila a udělala velký pokrok. Její příklad také rozhodujícím způsobem ovlivnil budoucnost středu a východu Evropy včetně mé vlasti, tehdy Československa, nyní České republiky. Není podle mne nijak přehnané říct, že cesta ke zhroucení komunismu ve střední a východní Evropě začala ve Velké Británii roku 1979, když paní Margaret Thatcherová vyhrála volby. Její konzervativní vláda poskytla vzor, kterým se pak postkomunistické země mohly řídit. Prokázala, že je možné udržet na uzdě sklon k tomu, aby neustále posiloval státní aparát, a vrátit se k liberálnímu společenskému systému. Když se zhroutil komunismus, pro mnohé lidi v mé zemi byl kapitalismus stále sprostým slovem. Na počátku 90. let jsem založil stranu podle vzoru britské Konzervativní strany a podařilo se mi národ přesvědčit, že kapitalismus naopak obnovit musíme. Jsem hrdý na to, že jsem thatcherovec. Tato politická filozofie v sobě spojuje víru ve svobodu jednotlivce a ve volný trh s prosazováním národních zájmů a s odporem proti vnucování nadnárodní vlády. V Evropě lze všechny politiky, jejichž cílem je omezovat byrokracii, snižovat daně a prosazovat privatizaci, politiky, kteří hájí demokracii a svobodu, označit za thatcherovce. Poslední dobou jsou naneštěstí hlavní pravicové strany v Evropě skoro k nerozeznání od sociálních demokratů. Jejich členové by si měli vzpomenout na Margaret Thatcherovou, které je teď jedenaosmdesát a je živoucí legendou.

Setkal jsem se s mnoha velikány světové politiky, ale nikdo z nich na mě nezapůsobil tak silně jako tato neobyčejná žena.

Na "železné dámě" jsem nic tvrdého nezaznamenal

Václav Klaus, Mladá fronta Dnes, 11. 11. 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu