Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta republiky…


Odpovědi prezidenta republiky na otázky deníku MF Dnes

Rozhovory, 28. 3. 2009

Pane prezidente, premiér Mirek Topolánek tvrdí, že už od jeho zvolení předsedou ODS v roce 2002 jste se jej snažil odstranit z funkce a že jste stál i za současným pádem jeho vlády. Má premiér pravdu?

Sestavením „přeběhlické“ vlády v lednu 2007 se Mirek Topolánek dostal do bezvýchodné situace a úterní hlasování ve Sněmovně bylo jejím logickým vyvrcholením. On to jistě ví. O jeho svržení z funkce předsedy ODS jsem nikdy neusiloval a jestli si to on myslí, pak je to smutné. Na úterním pádu vlády jsem se nijak nepodílel a myslím, že i toto dobře ví. Útokem na mě hledá obranu před zcela logickou kritikou svých spolustraníků za tento neúspěch. Zdůrazňuji, za tento jeho neúspěch.

Sešel jste se na schůzkách s Jiřím Paroubkem a Pavlem Bémem, o kterých hovoří Topolánek i někteří další lidé a které se měly uskutečnit před sjezdem ČSSD? Na nich prý měl být s vámi domlouvaný postup při vyslovování nedůvěry vládě?

Jeho výroky o mých schůzkách s Jiřím Paroubkem a Pavlem Bémem před sjezdem ČSSD jsou naprostou lží a to lží velmi záměrně šířenou s cílem mne poškodit. S Jiřím Paroubkem jsem se v roce 2009 nesetkal, nemýlím-li se, naposledy jsem ho viděl na Pražském hradě při loňských oslavách 28. října. Pavla Béma jsem viděl minulý týden na Pražském hradě při předávání Zlatého záchranářského kříže, ale – jak i on někde poznamenal v médiích – neměli jsme příležitost si vyměnit ani jedno jediné slovo, ani si při tomto slavnostním aktu podat ruku. Shrnu to. S nikým z nich jsem si před sjezdem ČSSD nic nedomlouval. Na sjezdu ČSSD jsem řekl několik jasných slov, ze kterých jistě  není možné dedukovat cokoli o plánu na svržení vlády. Mluvil jsem tam naopak o odpovědnosti vůči naší zemi jako celku. 

Mirek Topolánek hovoří také o tom, že vaše vztahy nejsou už léta dobré a že byly prezentovány jinak, než to je ve skutečnosti. Jak se na to díváte z vaší strany? A skutečně jste už opustil zcela ideové postoje ODS, jak to premiér naznačuje?

Nikdy jsem nepředstíral, že jsou mezi mnou a Mirkem Topolánkem nějaké blízké či přátelské vazby. Dlouhá léta jsme však udržovali vztahy korektní. To je všechno, o nic více jít nikdy nemohlo. Můj pohled na svět je diametrálně odlišný od pohledu jeho, on se se základními idejemi ODS nikdy neztotožnil a pouze se to v poslední době více a více projevilo. Já ideové postoje, které jsem při založení ODS formuloval, nikdy neopustil. 

Viliam Buchert, MF Dnes, 28. března 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu