Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zneužité nemocnice a pacienti


Zneužité nemocnice a pacienti

Články a eseje, 24. 6. 2008

Stále ještě ležím v nemocnici a snad proto se mi dostal do rukou nepodepsaný leták, rozšiřovaný po nemocnicích v předvečer úterní stávky našich odborářů. Nechci se plést do příliš mnoha témat, ale téma reformy zdravotnictví je pro naši zemi jedním z nejdůležitějších. Proto tento můj protest. Vadí mně styl, jazyk, formulace tohoto letáku, který naznačuje, že se opozice prováděné reformy stává zcela iracionální, nezodpovědnou věcí.

Leták se jmenuje „STOP REFORMĚ“. O tom, že systém financování zdravotnictví vyžaduje zásadní změnu, protože v dosavadní podobě je dlouhodobě (ale i střednědobě) neufinancovatelný, nikdo rozumný nemůže pochybovat. To je všeobecně známý fakt. Že se nepodařilo mé vládě hlubší reformu provést v druhé polovině devadesátých let, je chyba, ale bylo to způsobeno jedině tím, že vláda za rok a půl své existence skončila. Neměla čas, ale věděla, že je to nezbytné, a věděla, kudy jít.

Dvě následné vlády ČSSD v tomto směru za období 1998 – 2006 neudělaly systémově podstatného prakticky nic. Každý proto věděl, že zásadní reforma zdravotnictví bude úkolem jakékoli vlády, která vznikne po volbách roku 2006. Každá by musela výrazný zásah udělat. I Topolánkova vláda – a její ministr zdravotnictví – se o to pokusila.

Zvolila jeden ze známých modelů (a pro pořádek musím říci, že já bych volil jiný) a pokouší se ho pomocí legislativních návrhů realizovat se spoustou problematických detailů a s trochu spornou schopností tento model, který si v žádném případě nevymyslela, vysvětlit.

Trvám na tom, že jde o model známý a v té či oné podobě v některých zemích fungující. Je možné ho kritizovat, ale není možné dělat to, co se na naší politické scéně děje. Reforma zdravotnictví se nesmí stát hlavní náplní předvolebních kampaní – v jejich nesmírně ztrivializované podobě výroků poslance Ratha (který ostatně zhruba stejný model před lety sám navrhoval).

Jako člověk, píšící vleže na nemocničním lůžku, nemohu přijmout formulace letáku typu „STOP změnám, které uvrhnou pacienty do spárů obchodníků a spekulantů se zdravím a smrtí“! Výroky typu „uvrhnou do spárů“ a „obchodníci a spekulanti se zdravím a smrtí“ bylo u nás možné slyšet naposledy v padesátých letech. V dalších letech už to nebylo únosné a proto se formulace tohoto typu už téměř neobjevovaly. Co tím autoři tohoto letáku sledují? Co chtějí vyvolat? Chtějí za každou cenu naši zemi destabilizovat? Chtějí pak využít této destabilizace k nastolení nedemokratického režimu? Jde jim o destrukci za každou cenu?

Je opravdu na místě žádat „STOP okrádání českých nemocných pro zisk několika vyvolených“? Je v tomto podstata Julínkovy reformy? Je pravda, že „vytunelované nemocnice varují“? Jaké vytunelované nemocnice mají autoři tohoto letáku na mysli? Nemocnice se špatnou finanční situací kvůli špatně nastavenému systému financování zdravotnictví? Špatný systém financování je „tunelováním“ nebo je špatný systém financování otevřením prostoru pro nikdy, nijak a nikým neukojitelné schopnosti českého zdravotnictví nasát do sebe jakékoli množství finančních prostředků – od státu i od pacientů?

Nechci teď posuzovat navrhované systémové změny podle svých představ, i když se mi chce říci, že Julínkem před několika dny „rozpůlená reforma“ nemůže přinést žádné dobré výsledky, spíše naopak. Ale chci žádat něco jiného. Chci žádat všechny parlamentní politické strany, ať se od letáků tohoto typu důsledně distancují. Je to laciné, je to nezodpovědné a je to zneužití nesmírně vážné věci. Jinak není možné jít dál.

Václav Klaus, Lidové noviny, 24.6.2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu