Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Mé názory na EU nejsou…


Mé názory na EU nejsou výstřední, pane Zavadile

Články a eseje, 29. 12. 2008

Zástupce šéfredaktora Lidových novin Petr Zavadil ve svých pravidelných úvahách na téma Evropské unie většinou zastává velmi tolerantní, či tolerující postoje. To je u nás v dnešní době spíše výjimečné. Kdosi v mé kanceláři mě v úterý 23. prosince upozornil na jeho článek „Jste Evropan, nebo proti nám?“, ve kterém se mimo jiné říká toto: „Z výroků některých dnešních protagonistů sjednocené Evropy – zejména na adresu prezidenta Klause – jako by byla cítit podobná totalitářská zabedněnost“ jakou používali koncem sedmdesátých let esenbáci v jedné jihočeské vesnici. Zdá se mi překvapivé a hlavně velmi povzbudivé, že toto přirovnání ke komunistické éře dělá někdo z vedení dnešních Lidových novin.

Článek jsem si přečetl pozorně. Sympatické je na něm i to, že autor velmi otevřeně říká, že s kritickými názory na EU (a Lisabonskou smlouvu) „je potřeba polemizovat či nad nimi politicky vítězit. Zakazovat je ale můžou jen totalitářští zabedněnci.“ Jsem rád, že se někdo v dnešní - politicky korektní - době odváží toto říci.

Mrzí mne to, ale nemám nic proti tomu, že pan Zavadil s mými názory „na EU obecně, a na Lisabonskou smlouvu zvlášť“ nesouhlasí. Použil-li bych jeho slova, musel bych říci, že zakazovat mu tento jeho nesouhlas by mohli jen „totalitářští zabedněnci“. 

On však bohužel do svého článku napsal ještě něco jiného. Napsal, že „Klaus a jeho výstřední názory tu prostě jsou“ a to už polemizovat musím. Odmítám označovat mé názory na EU jako výstřední. A navíc takto paušálně. Co je na nich výstředního? Říkat, že méně „prohlubování EU“ je lepší než více „prohlubování“, neboli - přeloženo do češtiny - než vytváření evropského centralizovaného státu, je výstřední? Trvat na tom, že je třeba respektovat referenda ve Francii, Holandsku a Irsku, je výstřednost? Preferovat ponechání EU jako mezinárodní či mezivládní instituce a netransformovat ji v supranacionální stát je výstřední? Myslet si, že Evropa států je lepší než Evropa regionů, je výstřední? Myslet si, že vzdalovat rozhodování od občanů je krokem ve špatném směru, je výstřední?

Moc bych prosil pana zástupce šéfredaktora, aby se příště v polovině svého hezkého článku nezalekl, že nebude svými kolegy v redakci pochválen.

Václav Klaus, Lidové noviny, 29. prosince 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu