Klaus.cz






Hlavní strana » Knihy » Polské vydání sborníku…


Polské vydání sborníku Václava Klause "Czym Jest Europeizm?"

Knihy, 6. 8. 2008

V Polsku vyšel v létě 2008 sborník článků, esejů a projevů Václava Klause o evropské integraci. Poté, co v Praze obdobný sborník vydalo Centrum pro ekonomiku a politiku v anglickém jazyce (CEP, 2007), vydává ho i nakladatelství Prohibita s ambicí ukázat polským čtenářům, že budoucnost Evropy nemusí a nemá být předem nalinkovaná a nemusí se ubírat jedním předem daným směrem, který se řídí politicky korektními názory zastánců harmonizačního či homogenizačního integračního modelu.

Ústředním textem knihy je polský překlad eseje „Co je to Evropeismus?“, kterou otiskla MF Dnes 8. dubna 2006, tedy necelý rok poté, co voliči ve Francii a v Holandsku odmítli Smlouvu o Ústavě pro Evropu. Tehdy se mohlo zdát, že se arogantní autoritářství ideologie, kterou Václav Klaus nazval Evropeismem, stalo minulostí, ale další vývoj v Evropské unii kolem Lisabonské smlouvy prokázal, že Evropeismus je pevně zakořeněným definičním znakem současné etapy evropského vývoje. Referenda ve Francii, v Nizozemsku a i letošní referendum v Irsku, které bylo o identických institucionálních změnách, byly vrcholkem ledovce obecnějších a hlubších problémů.

Na rozdíl od situace po francouzském a nizozemském referendu jsou po irském referendu projevy Evropeismu dnes patrnější ještě vehementněji. Vytváří se dojem, že v Evropské unii neexistuje a nemá existovat názorový pluralismus na fungování institucí EU a že přijatelná je pouze ta odpověď, která je souhlasná s novou smlouvou nebo právním aktem. Když Václav Klaus ve své eseji popisuje tvůrce a nositele Evropeismu, píše o tom, že jsou to lidé, kteří chtějí řídit, ovládat, poručníkovat a patronovat jiné. I proto slyšíme v dnešní Evropské unii o tom, že řešení je na Irsku, i proto se připravuje zpráva, která má zanalyzovat údajné důvody, proč irští voliči Lisabonskou smlouvu zamítli. I proto se mluví o absurdní a teatrální možnosti druhého referenda, která by bezpochyby nadlouho ubrala na legitimitě všemu pozitivnímu, co se z evropského procesu dosud nevytratilo.

Evropeismus je revolučním zvratem normálního chodu věcí. Je dobře si to připomínat, protože v jednom jediném členském státě, kde měli občané možnost se k aktuálnímu „chodu věcí“ v EU vyjádřit v referendu, odhalili průvodní znaky ideologie Evropeismu. Tato kniha je o všech aspektech Evropeismu a o tom, co by se pro Evropskou unii nemělo stát budoucností.

6. 8. 2008

Titul originálu: What Is Europeism?
Autor: Václav Klaus
Nakladatel: Wydawnictwo PROHIBITA
ISBN: 978-83-61344-01-8
Jazyk: polština
Formát: 94 stran
Warszawa 2008

Knihu je možno objednat zde.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu