Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Pár slov k obdržení Puškinovy…


Pár slov k obdržení Puškinovy medaile

Články a eseje, 27. 12. 2007

Musím se přiznat, že ještě přesně nevím, za co mi prezident Putin udělil „Puškinovu medaili“, protože jsem ji ještě nedostal. Nemám proto k dispozici diplom, který je k ní připojen a proto se mohu jen dohadovat. Nemyslím si, že mi byla udělena za jistou znalost ruského jazyka, protože to by ji musely v naší zemi dostat tisíce lidí, kteří umí rusky nepochybně lépe než já.

Možná, že jsem ji dostal za to, že se rusky nestydím mluvit. Samozřejmě nemám na mysli úroveň znalosti tohoto jazyka, ale neostýchání se mluvit rusky, tedy řečí, kterou mluví lidé, kteří nás v posledním půlstoletí tak poškodili. Myslím si, že za to ruština nemůže. Po dlouhá léta si lidé u nás směšovali pojmy ruský a sovětský a ruský a komunistický. To je určitě hloupost. Byla to hloupost i v nejhorších chvílích komunistické éry a o to větší hloupostí je to teď. Jestli se někomu líbí více či méně dnešní kvalita ruské demokracie, nebo styl vládnutí prezidenta Putina, s ruštinou to nemá nic společného.

Rusko je významná světová země a ruský národ je významný, starý, evropský, kulturní národ. Je proto škoda, že u nás v 90. letech úroveň znalostí ruštiny poklesla. Znalost ruštiny určitě není jen praktickou věcí, užitečnou kvůli stále perspektivnějším obchodním vztahům. Je to velký světový jazyk a jeho znalost nám otevírá cestu k poznání nesmírně bohatého ruského umění. Číst Dostojevského nebo Solženicyna v originále je sice těžké, ale je to něco jiného, než číst je v překladu.

Ve svém projevu k 28. říjnu jsem před několika dny mimo jiné řekl, že jsou pro nás důležité „vztahy s dalšími světovými velmocemi – s Čínou, Indií a Ruskem, ale i s některými dalšími, svůj význam rychle zvyšujícími zeměmi, které – cokoli si myslíme o jejich minulosti či jakkoli oceňujeme (nebo neoceňujeme) jejich současnost – důležitými zeměmi 21. století budou. Nevšímání si jejich dnešního úsilí a podcenění jejich rychlého všestranného rozvoje by bylo z naší strany hrubou chybou“. Vím, že leckdo s touto mou tezí nesouhlasí, ale já na ní trvám. Proto odmítám různé karikování toho, že jsem Puškinovu cenu obdržel právě já v různých našich médiích.

Václav Klaus, 6. 11. 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu