Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Hynek Fajmon prospěl s…


Hynek Fajmon prospěl s vyznamenáním

Články a eseje, 3. 6. 2009

Ani v nejmenším mne neudivilo, že socialisté z Evropského parlamentu označili českého poslance Hynka Fajmona za jednoho z jedenácti „zločinců“, kterým by nikdo v nadcházejících eurovolbách neměl dát svůj hlas. Vystavili mu tak to nejlepší vysvědčení, jakého se mu mohlo za jeho volební období dostat.

Když pominu samotný poněkud zrůdný fakt označování evropských „vyvrhelů“, který pouze dokládá mentální, intelektuální a politickou úroveň těch, kdo se k něčemu tak bolševickému vůbec odhodlají, je nikoli náhodné, že se mezi „odsouzenými“ ocitl alespoň jeden Čech. A určitě to není jen proto, že se Fajmon velmi výrazně veřejně v Evropském parlamentu ohradil proti budoucí politice EU týkající se takzvaných klimatických změn. 

Hynek Fajmon byl po celou dobu svého mandátu jedním z mála aktivních poslanců tohoto sporného tělesa. Dělal prostě to, co by poslanec jakéhokoli sboru dělat měl: Aktivně vystupoval proti demokratickému deficitu Evropské unie, mluvil, psal a publikoval řadu textů, které mířily k podstatě problémů, s nimiž se v současné EU potýkáme. Že si jeho kritici vybrali za záminku k útoku a skandalizaci svého kolegy právě téma klimatických změn – tu nejabsurdnější z mnoha absurdit současných evropských struktur, pokládám za smutně příznačné.

Hynek Fajmon se prostě choval jako odpovědný občan České republiky vyslaný do uniformního kotle Evropského parlamentu. Hájil svými postoji nejen náš zájem, ale zájem všech občanů evropských států, kterým není jedno, že se pod záminkou vykonstruovaného problému na ně chystá další ekonomická katastrofa. Ve světle současných ekonomických potíží průmyslových zemí zvláště nebezpečná.

Jako politik – i jako profesor – bych proto rád ohodnotil působení Hynka Fajmona v evropských strukturách zcela výjimečnou známkou, kterou, jak je o mně známo, opravdu „uděluji“ jen výjimečně: Prospěl s vyznamenáním. 

Václav Klaus, Napsáno pro Revue Politika, 3. června 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu