Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky Václava Klause pro Český rozhlas Radiožurnál – Otázka dne

Rozhovory, 1. 3. 2006

Jak jste naladěn na Vladimira Putina, který dnes přijíždí?

Je třeba říci, že je to mimořádně významná návštěva. Jsem rád, že prezident Putin přijal mé pozvání. Rusko je významná země světového společenství, ale třináct let u nás ruský prezident nebyl. Bylo to naposledy v roce 1993, ale prezident tady byl pouze několik hodin, takže toto je taková první normální návštěva ruského prezidenta za dlouhou dobu. Je o čem mluvit.

Kde je podle Vás ten největší význam? Obchodně, politicky, ekonomicky?

Všechno tohleto samozřejmě patří dohromady. Je důležité říci, že jsou naše vzájemné vztahy více a více normální. Že jsou méně a méně zatíženy minulostí, která tady sice je a je nezapomenutelná a bylo by tragickým omylem na ní zapomenout, ale nemá nám zavazovat oči před dneškem. Máme zájem, aby se naše vztahy rozšiřovaly ve všech těch oblastech, o kterých mluvíte.

Vy jste při jednom z Vašich předchozích setkání s Vladimirem Putinem, během oslav třístého výročí založení Petrohradu, prohlásil, že po letech, kdy kontakty obou zemí ochladly by mělo znovu nastat jejich oživení. Jsme ve fázi oživování nebo už jsou normální, jak jste o tom před chvílí mluvil?

Ta normalita je jednou věcí, ale ta s kvantitou nemá bezprostřední souvislost. Když mluvíme o oživování, tak to chce data a my můžeme říci, že vztahy, zejména ve sféře hospodářské, rostou výrazně. Když se podíváme na počty vzájemně vydávaných víz, zrovna tak rostou vztahy turistické.

A pak je tu třeba vzájemná obchodní bilance, která je velmi nevýhodná nebo hodně nevýhodná v náš neprospěch. Bude to téma, které jako ekonom nadnesete a budete třeba něco i požadovat? Jakousi garanci od Vladimira Putina?

Možná, že bych jako nekvalifikovaný prezident něco takového říci mohl, ale jako snad kvalifikovaný ekonom bych něco takového říci nemohl. Obchodní bilance a její vyrovnanost není problémem. Není žádným účelem mít vyrovnanou obchodní bilanci s každou zemí světa zvlášť, to není napsáno v žádné ekonomické učebnici a kdyby to tam náhodou napsáno bylo, tak je to učebnice špatná. Nám jde samozřejmě o celek naší obchodní bilance a ještě více platební bilance. Takže nejde o to, abychom neměli s Polskem nebo s Rakouskem a s celou Evropskou unií bilanci plusovou a s Ruskem minusovou. To samo o sobě není žádnou tragédií.

Současné kontrakty na dodávky zemního plynu a ropy do Česka z Ruska vyprší v roce 2013. Předseda vlády Jiří Paroubek se včera nechal slyšet, že teď je ten nejlepší čas jednat o prodloužení těch kontraktů. Souhlasíte, naznačíte to v jednáních s Vladimirem Putinem?

To je samozřejmě jedním z významných témat, na které jsme všichni připraveni. Dlouhodobost dodávek ropy a plynu je předmětem našich jednání. Budeme o tom mluvit, je to v našem zájmu. Ale řekl bych, že Rusko zcela logicky využívá své dominantní pozice na trhu, i když to někdy vypadá trošku strašidelně, ale dlouhodobě jsem přesvědčen, že je v jeho zájmu mít odběratele a proto věřím, že dohoda dosažena bude. Ne dneska, ne zítra, při této dvoudenní návštěvě prezidenta Putina. Ale myslím, že se k ní připravíme.

Přijde při Vašem jednání i řeč na některá, řekněme kontroverznější, témata? Čečensko, Írán a další problematická místa na světě?

Budeme spolu mluvit řadu hodin. Prezident Putin přijíždí odpoledne rovnou na Pražský hrad, budeme spolu jednat do večera, pak krátká přestávka a pak velká oficiální státní večeře na Pražském hradě. Zítra budeme pokračovat a on bude pokračovat v jednáních s dalšími ústavními činiteli, s předsedou senátu, sněmovny a vlády, takže myslím, že se všechna tato témata se do hry dostanou.

Připravujete pouze tento politický program nebo bude i nějaký společenský rozměr té návštěvy? Chcete něco Vladimiru Putinovi ukázat v Praze nebo kdekoliv v České republice?

Ta návštěva je relativně krátká a já sám znám krátkost takovýchto návštěv v různých zemích světa. Návštěvou je samo o sobě už ono přijití na Pražský hrad. Už jednání v jednom patře a jedněch místnostech a potom slavnostní večeře zase v úplně jiných. Zítra dopoledne s prezidentem Putinem jdeme také na Olšanské hřbitovy položit květiny na hroby vojáků, kteří tady ztratili životy v rámci osvobozování po druhé světové válce. Nějaká specifická prohlídka, cesta po Praze, procházka po Karlově mostě nebo něco takového, to tady tentokrát nebude.

Radiožurnál, 1. 3. 2006



vytisknout

Jdi na začátek dokumentu