Klaus.cz






Hlavní strana » Co Klaus neřekl » Co Klaus neřekl - dementi č…


Co Klaus neřekl - dementi č.11 o manipulaci redaktorů MfD

Co Klaus neřekl, 10. 2. 2006

V dnešním vydání Mladé fronty Dnes je rozhovor, v němž se vyjadřuji k zákonu o registrovaném partnerství a navíc je tam redakční článek na stejné téma. Vynechám-li, že některé mé odpovědi byly v rozhovoru uvedeny v pořadí, jak jsem je neřekl, za podstatné považuji následující: Titulky Klaus: Zákon o gayích je tragickým omylem a Klaus: Gayové nemají mít výsady – vytvářejí dojem, že jde o citaci mých slov.

Prohlašuji, že jde nikoli o citaci mých slov, ale o manipulaci. Nikdy jsem v rozhovoru pro MfD slovo gay nevyslovil a všichni z mého okolí či moji přátelé potvrdí, že tento výrok jsem nepoužil nejen v jakémkoli veřejném vystoupení, ale dokonce jsem ho nikdy nepoužil ani soukromě. Nejde o to, že bych se takového slova bál, ale v žádném případě do mého slovníku nepatří. Jeho vadou navíc je, že je zavádějící a že problém zostřuje.

Jde však o něco úplně jiného. A to jiné cítím velmi silně. Zákon o registrovaném partnerství není zákonem o homosexuálech obou pohlaví. Donekonečna opakuji, že proti jinak sexuálně orientovaným občanům a proti jejich svobodě žít podle vlastního rozhodnutí nemám naprosto nic. O tomto také zmiňovaný zákon není. Není o liberálním či konzervativním postoji, není ani o svobodomyslnosti či nesvobodomyslnosti, jak se mi snaží podsunout premiér Paroubek.

Je výhradně o tom, zda občané stejného pohlaví (konec konců bez ohledu na jejich sexuální orientaci – například když si neženatí nehomosexuální muži či ženy budou chtít snadno opatřit dědictví k bytu, stačí, když se spolu zaregistrují) mají mít proti jiným občanům privilegia vstupovat do právních vztahů, které dosud byly vyhrazeny výlučně pro vytváření rodiny.

Proto opakuji: Nikdy jsem nehovořil o gayích. Posun v titulcích MfD tento můj postoj zkresluje a karikuje a zavádí debatu úplně jinam.

Václav Klaus, 10. února 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu