Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Předmluva Václava Klause ke…


Předmluva Václava Klause ke knize Green Deal Tomáše Břicháčka: Politicky nekorektní předmluva euroskeptika a klimaskeptika

Články a eseje, 24. 5. 2024

 IVK si nesmírně váží, že může vydat knihu svého dlouholetého spolupracovníka Tomáše Břicháčka, který se pustil do nesmírně aktuálního tématu tzv. Green Dealu, do češtiny vtipně překládáno „Zeleného údělu“. Není to deal, je to skutečně úděl. Břicháčkova kniha je zcela mimořádná a u nás unikátní.

Mnozí si myslíme, že je Green Deal a celá pseudověda o jednosměrném a navíc lineárním (ne-li dokonce exponenciálním) vlivu lidmi způsobených, jejich průmyslovou činností vyvolaných emisí COna teplotu na Zemi a na zásadní změnu klimatu, takový zjevný nesmysl, že se tím po mnoha letech i námi vedené polemiky už ani nechceme zabývat. Zdá se nám, že stačí prostý odsudek – že stačí říci ne, nikoli, toto není pravda.

Klima na planetě Zemi je daleko složitějším a do značné míry výlučně přírodou ovlivňovaným procesem. Úloha člověka je sice nenulová, ale co se týče klimatu v podstatě okrajová. Věda jasně říká, že působení objemu COv atmosféře na teplotu není ani lineární, ani exponenciální. Svůj efekt už v podstatě vyčerpalo. Svou roli už sehrálo.

To si bohužel neuvědomují a nechtějí přiznat školačky typu Grety Thunbergové, naši zelení aktivisté, naši starostové a piráti, naše vláda, ale zejména si to neuvědomuje Evropská komise a klíčová osoba klimatické politiky EU, kterou je v současnosti slovenský komisař Šefčovič. Bohužel si to neuvědomuje ani kdysi antizelená Občanská demokratická strana, která sice ani dnes nejde v čele zeleného tažení, ale – jak zejména předvedla při svém nedávném předsednictví v Radě Evropské unie – zelenému údělu se nebrání.

Naše veřejnost sice nad nápady zakazovat spalovací motory v autech, bourat funkční uhelné a jaderné elektrárny, vybíjet chovy zvířat vylučujících metan, radikálně zdražovat elektrickou energii vrtí hlavou, ale nijak důsledně proti tomu neprotestuje. Jako ostatně proti ničemu. Netuší, že je Zelený úděl klíčovou politikou Evropské unie, protože je to jediná věc, která vypadá skutečně jako nadnárodní – téměř všechno další by si mohly jednotlivé evropské země rozhodovat samy. Zelený úděl se proto stal spásou existence evropské unifikace pod taktovkou v současnosti zcela pomýlené Evropské komise a neméně pomýlených evropských intelektuálních elit, resp. lidí, kteří se za elity považují (a kteří jsou bohužel za jakési elity i považovány).

Začal jsem tím, že si mnozí myslíme, že tento nesmysl není možné brát vážně a že se mu proto v detailech ani nechceme dále věnovat. Naštěstí je tady Tomáš Břicháček, který – i když se Zeleným údělem zásadně nesouhlasí – přesto připravil tento mimořádný, podrobný, detailní, pečlivě vyargumentovaný, a proto velmi cenný text. Dává nám tím neuvěřitelný dárek. Stačí si přečíst jeho knihu a nemusíme studovat tisíce stránek textů dnes a denně vydávaných Evropskou komisí a jejími souputníky v jednotlivých evropských zemí.

Jsme poctěni tím, že tuto knihu může vydat Institut Václava Klause jako svou již šedesátou devátou publikaci.

Václav Klaus

Knihu je možné zakoupit zde. 

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu