Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Václav Klaus se v Bratislavě…


Václav Klaus se v Bratislavě setkal s předsedou slovenské vlády Robertem Ficem a bývalým prezidentem Ivanem Gašparovičem

Jinýma očima, 13. 3. 2024

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus navštívil ve dnech 10. – 11. března 2024 Bratislavu. V průběhu této své návštěvy se m. j. setkal s bývalým prezidentem Ivanem Gašparovičem, ale zejména s předsedou slovenské vlády Robertem Ficem.

Jednalo se o delší dobu připravovanou cestu, což ostatně potvrdil i šéfredaktor internetového serveru Štandard ve svém reportu z pondělní odpolední besedy s českým exprezidentem, kterou sám několik týdnů intenzivně připravoval a která byla rovněž součástí bratislavského programu Václava Klause. Až nečekaný nepřátelský výpad premiéra Petra Fialy vůči Slovensku z minulého týdne dal této návštěvě zcela nový význam a symboliku hlubší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Naznačuje to půvabná situace, která se odehrála v neděli okolo desáté večer, kdy už slovenské hlavní město působilo takřka spícím dojmem a bylo obtížné najít místo na poslední sklenku vína. V jedné z restaurací, která ještě nestihla vyprovodit své poslední hosty, potkává číšník ve dveřích českého exprezidenta a říká: „No, to je dobré. Šimečka v Prahe s Fialem a vy tuna za Ficom. Len sa posaďtě, pán prezident. Ďakujeme, najlepšie víno pre vás je na účet nášho podniku.“

Ne nepodobný pocit převládal i v části české veřejnosti, která Fialův zbytečně vyhrocený útok na Slovensko nepochopila, nesouhlasí s ním, považuje jej za přestřelený a nešťastný. Důkazem toho bylo množství zpráv, emailů, vzkazů a komentářů běžných občanů České republiky, které se – po zjištění, že Václav Klaus míří za slovenským premiérem – nesly v jednotném duchu: „Řekněte Slovákům, že postoj českého premiéra není postojem českých občanů.“ Objevovaly se dokonce i výzvy, aby se český exprezident za nesmyslně agresivní výpad Petra Fialy Slovákům v Bratislavě omluvil.

V neděli odpoledne, bezprostředně po svém příjezdu do Bratislavy, se Václav Klaus setkal se svým dobrým přítelem, bývalým prezidentem Ivanem Gašparovičem, s nímž byl souběžně ve funkci hlavy státu dlouhých devět let. Vlády se tehdy měnily, hádaly a padaly jak u nás, tak i na Slovensku, ale na vzájemné vztahy obou našich zemí to nikdy nemělo žádný vliv.

Prezident Gašparovič vypadá výborně a je plný energie. Je přirozenou emeritní autoritou, která se umí pohybovat v centru politického dění, a má tak hodně co říci každému, kdo se snaží analyzovat politickou atmosféru na Slovensku pohledem ze sousední země. Když druhý den došla na setkání s třiaosmdesátiletým Ivanem Gašparovičem řeč, někdo jej velmi trefně označil za „slovenského Seana Conneryho“.

Moc pěkná byla i nedělní večerní debata Václava Klause s hercem Milanem Markovičem na pódiu jednoho z beznadějně vyprodaných bratislavských klubů. Znovu se ukazuje, že Slováci dobře rozumějí každému, kdo se snaží rozumět jim, kdo umí připustit pohled na svět i jejich očima. Je smutné, že naši současní politici to nejenže neumí, ale zároveň to i odmítají. Smutné reziduum povýšeneckého přístupu Václava Havla a elitářů z Prahy.

Hlavním bodem návštěvy prezidenta Václava Klause v Bratislavě i ostatně jediným důvodem, proč se celá tato návštěva uskutečnila, bylo jeho setkání s premiérem Robertem Ficem. Oba politici se měli vidět již v listopadu loňského roku u příležitosti státní návštěvy předsedy nové slovenské vlády v Praze, ale z důvodů nepřítomnosti Václava Klause v České republice se dohodli na setkání v Bratislavě právě v pondělí 11. března 2024.

Hodinu a půl trvající oběd se slovenským ministerským předsedou se nesl v uvolněné, přátelské a velmi seriózní atmosféře. Robert Fico je v první řadě slovenský politik, který pracuje pro Slovensko a jedinou přirozenou prioritou jsou pro něho zájmy Slovenska a Slováků. Je to rázný, ale racionální a přemýšlivý člověk, který jedná uvážlivě, nikoli zkratkovitě. Zároveň je politickým matadorem. Mnohé již zažil, lecčím si prošel, a proto umí být o krok napřed. Chce řešit vážné věci, nikoli se vézt na vlně emocí, mediálních dojmů, anebo píár, což často sledujeme u politiků, kteří jinak nemají co nabídnout.

Robert Fico chce Slovensko posouvat vpřed. Mluvil o decentralizaci systému čerpání evropských dotací, neboť místní samosprávy dosahují mnohem efektivnějších výsledků než vládní instituce. Mluvil o snižování administrativní zátěže lidem a podnikům. Zmiňoval snahu své vlády o zásadní novelizaci zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Řízení nechvalně známé jako EIA komplikuje i u nás realizaci snad všech staveb strategického významu (včetně výstavby silnic, dálnic atp.). Obvykle trvá několik let, než je bitva o všechna (zelená) razítka vybojována. Robert Fico chce docílit zjednodušení celého povolovacího procesu tak, aby byl hotov v horizontu maximálně čtyř měsíců. Česká republika už desítky let marně čeká na vládu, která by se odhodlala takové věci udělat. Na příkladu Slovenska je vidět, že to je možné. Jen když se chce... Pro Čecha smutná vizitka vedení vlastní země.

Důležitým tématem bylo samozřejmě náhlé jednostranné ochlazení vztahů vůči Slovensku ze strany vlády Petra Fialy. Robert Fico sdělil českému exprezidentovi svůj postoj v této věci i naznačil, jak bude postupovat nadále.

Naše vláda by si možná měla lépe uvědomovat, že Slovensko je po Německu pro Českou republiku druhý největší exportní trh. Bez ohledu na dětinské „hodnotové“ vyskakování Petra Fialy (a spol.) existuje mnoho vzájemně důležitých projektů, na nichž Česká republika nutně potřebuje se Slovenskem spolupracovat. České velvyslanectví v Bratislavě je suverénně nejvytíženější ambasádou ze všech, které naše země ve světě má. Velvyslanec je spojkou pro řadu institucí i společností, a ty mají na Slovensku své zájmy. Chová-li se nyní premiér Fiala jako slon v diplomatickém porcelánu, hrozí snížení ochoty slovenských partnerů jednat se zástupci České republiky. Dveře, které nám byly vždy otevřené dokořán, nyní mohou v mnoha případech zůstat spíše přivřené.

Ač se to asi nikdy nestane, česká vláda by mohla být Václavu Klausovi za setkání s Robertem Ficem právě v této chvíli hluboce zavázána. Bývalý český prezident na toto své jednání s sebou samozřejmě vzal i českého velvyslance na Slovensku, který tak získal možnost premiéra Fica informovat o seznamu asi třiceti klíčových projektů, v nichž Česká republika nutně potřebuje slovenskou součinnost. Je docela dobře možné, že za současné situace a bez „výtahu“ Václava Klause by česká strana o schůzku se slovenskými partnery nad českou vládní agendou usilovala déle než obvykle a ani její výsledky by nemusely být pro Českou republiku nijak uspokojivé. Robert Fico ale ubezpečil našeho velvyslance, že bude-li mít pocit, že cokoli nefunguje, jak by mělo, vždy se může obrátit přímo na něho.

Návštěvu exprezidenta Klause v Bratislavě provázel i vysoký zájem ze strany slovenských médií. Za pozornost určitě stojí interview, které poskytnul zpravodajské televizi TA3 (zde), anebo rozhovor se šéfredaktorem serveru Štandard.sk (zde).

Petr Macinka, 13. března 2024

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu