Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Hans Georg Maaßen: Německé…


Hans Georg Maaßen: Německé zájmy na prvním místě

Jinýma očima, 9. 3. 2023

Válka na Ukrajině je především americko-ruskou válkou. Nejde v ní o to, aby se na Ukrajině bránily „západní hodnoty“ proti Putinovi nebo o to, aby se Putinovi zabránilo v ovládnutí Západu. To jsou nedůvěryhodné výmluvy, které mají ospravedlnit válku před voliči. Nejsem žádný "Putin-Versteher" a nemám pro jeho politiku žádné sympatie, myslím si však, že docela dobře chápu, jak uvažuje. Jinak bych nemohl plnit své povinnosti šéfa rozvědky.

Stejně tak rozumím našim americkým partnerům. Pro nás jsou USA přáteli, pro USA jsme užitečným nástrojem v globálním konfliktu. USA nás proto nebudou váhat hodit přes palubu, pokud to poslouží jejich zájmům. Pro mě však nejsou prvořadé zájmy Američanů, Rusů nebo jiných států, ale pouze německé zájmy.

Myslím, že je málo pravděpodobné, že by USA a Ukrajina válku vyhrály. Rusko je jadernou velmocí a rozhodlo se dosáhnout svých válečných cílů. Pokud je Putin chytrý, tak zatím svou armádu šetří, protože neví, zda nedojde k přímé vojenské konfrontaci s NATO. Kdyby měl vyčerpat své nejlepší vojáky na Ukrajině, pak by mohl na případnou konfrontaci s NATO reagovat pouze jaderným zásahem. Naděje některých západních „expertů na Rusko“, že by změna moci v Kremlu mohla vést k obratu, nejsou podle mého názoru realistické. Putinovi možní nástupci jsou spíše jestřábi než holubice.

Je v zájmu Německa, aby válka byla okamžitě ukončena, protože my spolu s Ukrajinci budeme hlavními poraženými této války: ekonomicky i politicky, snad ne vojensky, i když ani to nemohu vyloučit. Podle mě válka tak rychle neskončí. Zda dojde k příměří a míru, záleží především na tom, zda si to USA budou přát.

Oni a jejich spojenci opakovaně prohlašují, že nechtějí s Putinem jednat. Putin je démonizován, stejně jako v minulosti Taliban, Saddám Husajn nebo Asad. Dokud je někdo démonizován, není diplomatické řešení možné. Šéfka německé diplomacie, paní Baerbocková, by raději byla ministryní války, která nevyjednává, ale spíše burcuje národ k dlouhé válce. Vzhledem k tomu, že USA, Ukrajina a EU zatím vsadily na eskalaci, je podle mého názoru docela dobře možné, že se válka vymkne kontrole. Pokud bude Putin zahnán do kouta, určitě nebude Německo šetřit. Stejně jako u všech válek, do kterých se USA zapojily, však může bojovnost po nějaké době, například pokud dojde ke změně vlády, ochabnout. Do té doby bohužel zemře ještě mnoho Ukrajinců a naše ekonomika bude klesat.


Hans Georg Maaßen, Junge Freiheit, č. 9/23, 24. 2. 2023. Překlad z německého jazyka. Hans Georg Maaßen byl od srpna 2012 až do svého odchodu do důchodu v listopadu 2018 prezidentem Spolkového úřadu pro ochranu ústavy.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu