Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Předštědrodenní páteční glosa…


Předštědrodenní páteční glosa IVK

Komentáře IVK, 23. 12. 2022

Dnes by se možná hodilo i touto glosou přispět k vytváření velebné a poklidné vánoční atmosféry a nikoho nepošťuchovat. Ale to by nebyla glosa. K pěkné předvánoční atmosféře se pokouším přispět svým štědrodenním komentářem na rádiu Frekvence 1.

Dnes se musím vrátit do reality našich dnů. Vláda ve středu schválila zvýšení minimální mzdy o 1100,-Kč. Je třeba dodat, že to nebylo rozhodnutí, které bylo schváleno na tripartitě. Odboráři chtěli zvýšení větší, zaměstnavatelé menší. Považuji vládou schválené zvýšení za riskantní. Základním cílem dnešního souboje s inflací je přece přeseknutí všech nebezpečných inflačních spirál, v tomto případě spirály ceny-mzdy-ceny. Ekonomové by měli říci, že toto předvánoční rozhodnutí vlády nenapomáhá tomuto, tolik potřebnému cíli.

Přišla také zpráva, že podle rozhodnutí londýnského soudu (zdůrazňuji „londýnského“, tedy nikoli bruselského či pražského) Británie porušuje dohodu o vystoupení z Evropské unie. Pátá kolona v Británii se nenechá, zdá se, ničím zastrašit. Brexit proběhl. Suverénní země Velká Británie proto chce, aby občané EU museli žádat o právo žít a pracovat v této jejich zemi. Je na tom něco špatného? Nežijí londýnští soudci nejen v komunitě nesouhlasících s výsledky britského referenda konaného před více než šesti lety, ale i v komunitě progresivistických kosmopolitů, kteří si myslí, že mají automaticky nárok žít kdekoli? Že chtějí žít „anywhere“, aniž by respektovali, že je nejdříve třeba žít „somewhere“, jak řekl před řadou let jeden významný britský myslitel.

Evropská unie ústy Evropské komise vyhrožuje Maďarsku, že mu kvůli údajné korupci v Maďarsku sníží poskytování prostředků z evropských fondů. Nemohu si odpustit poznámku, kterou uplatňuji u nás doma a kterou by se mělo odvážit vyslovit i Maďarsko, že žádné tzv. evropské peníze nechtějí. Stejně jsou to peníze velmi sporné, protože se smí používat jen na financování projektů, které se líbí úředníkům Evropské unie.

Máme s tím velké a nedobré zkušenosti. Úžasné je i to, že při své návštěvě Maďarska školí prezidentský kandidát Pavel Maďarsko o korupci. Školí Orbána, který již za komunismu byl jedním z vůdců demokratické opozice a v roce 1989, tedy v roce, kdy byl pan generál školen na rozvědčíka proti zlým imperialistům, pronesl v Budapešti slavný protikomunistický projev. Ten poslouchaly statisíce lidí. Mluví-li se o korupci, nezapomínejme na kauzu řecké místopředsedkyně Evropského parlamentu. Co takhle přestat posílat české peníze do Bruselu?

Ale teď by to chtělo něco předvánočního. Nenechme si Vánoce progresivisty a multikulturalisty vzít.


Václav Klaus, 23. 12. 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu