Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev u příležitosti…


Projev u příležitosti odhalení pamětní desky Dr. Karla Rennera v Dolních Dunajovicích

Projevy a vystoupení, 13. 12. 2022

Sehr geehrter Herr Bundespräsident Fischer, sehr geehrter Herr Bürgermeister Häupl, vážený pane starosto, vážený pane vicehejtmane, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že mohu znovu být zde, v Dolních Dunajovicích společně s panem prezidentem Heinzem Fischerem a – stejně jako v roce 2005 – přispět k připomenutí památky velkého rodáka této obce, budovatele Rakouské republiky, jejího několikanásobného kancléře a prezidenta, Karla Rennera.

I touto formou si připomínáme společnou minulost našich národů v jednom soustátí a trvalou blízkost našich sousedících zemí.

Karl Renner a Tomáš Masaryk, zakladatelé našich moderních států, se narodili a vyrostli zde, na jižní Moravě, v regionu, kde se po staletí potkávaly naše národy. Karl Renner byl sociálním demokratem, o generaci starší Masaryk byl spíše levicovým liberálem. Oba byli skutečnými demokraty. Oba se stali vrcholnými politiky svých zemí, kancléři a prezidenty republik, oba nastoupili do svých funkcí po tragédii první světové války.

Karl Renner sehrál unikátní roli, protože zastával funkci kancléře nejen po první světové válce, ale ve stejné funkci i po konci druhé světové války. Následně se stal spolkovým prezidentem Rakouska.

Před více než 17 lety jsme zde s prezidentem Fischerem otevírali muzeum této velké osobnosti moderní rakouské historie. Dnes – jako bývalí prezidenti, kteří vždy měli mezi sebou velmi blízké a přátelské vztahy – jsme znovu zde, abychom v dnešní době, v době plné hlubokých nejistot a znovu se probouzejícího nepřátelství a válečné hrozby na našem kontinentu připomínali to blízké a pozitivní, co naše země a národy spojuje, abychom upozorňovali na odkaz osobností, které jsou symbolem úsilí našich zemí o svobodu a demokracii. Karl Renner byl jednou z nich.


Václav Klaus, Oslavy Dr. Karla Rennera, Dolní Dunajovice, 13. prosince 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu