Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Páteční glosa IVK: Oteplilo…


Páteční glosa IVK: Oteplilo se, ale zůstane teplo i po volbách?

Komentáře IVK, 23. 9. 2022

Nečekaně chladné zářijové počasí, které nastalo i přes údajně nepřežitelné globální oteplování, vyvolalo v celé naší zemi něco jako onu pověstnou Havlovu „blbou náladu“. I já jsem tomu propadl. Najednou bylo jak v domech, tak na mnoha pracovištích hůř než venku. Pak neviditelní vládcové našich nálad začali topit, a – světe div se – hned začalo být všechno radostnější. Tak málo nám stačí.

Válka na Ukrajině nemá vojenské řešení. Musí skončit dohodou. Částečná mobilizace v Rusku je vnitroruský problém a protestům potenciálních odvedenců, o kterých dramaticky informují naše veřejnoprávní média, se nedivím. Nikomu se nemůže chtít z klidu normálního života jít bojovat. Proč ale toto rozhodnutí tak rozlítilo některé politiky, novináře a politické aktivisty? Bylo to proto, že si už mysleli, že válka končí totální prohrou Ruska a ono to nemusí být tak jednoduché. Ono se nakonec přece jenom ukáže, že se bude muset „jednat“. A to tito lidé za žádnou cenu nechtějí. Je to stále stejné.

Dnešní volby jistě budou velkým průzkumem nálad naší veřejnosti, ale budou jejich výsledky snadno interpretovatelné? Média uvádějí data o vítězích minulých komunálních voleb, kolik která strana získala starostů, atd. V drtivé většině obcí zvítězili „starostové“, dnes uvádění jako strana „STAN“. To však žádná skutečná politická strana není a nikdy být nemůže. Interpretaci si proto pro sebe může ukrást vlastně každý. Jako vedlejší téma by mne zajímalo, zda bylo chování občany placených veřejnoprávních médií volebně neutrální? Zdá se mi, že ne. Výběrem účastníků debat ovlivňovaly hodně.

Pro mne byl v devadesátých letech, po čtyřech desetiletích komunismu, který zcela rozvrátil naši ekonomiku, vyrovnaný státní rozpočet samozřejmostí, ale i povinností. Teď jsme v situaci 300 miliardových rozpočtových deficitů. Je to normální? Je to udržitelné? Nehrozí rozpočtový a inflační kolaps? Bude z čeho platit všechno to slibované „kompenzování“ inflace? Kompenzování je vždy na úkor někoho. To si uvědomme vždycky, když slyšíme či čteme jakoukoli žádost o další kompenzaci. Všechny mají svou pravdu, ale jejich součet pravdou není.

Václav Klaus, 23. 9. 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu