Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Pozdrav studentům…


Pozdrav studentům Národohospodářské fakulty VŠE při zahájení školního roku

Projevy a vystoupení, 19. 9. 2022

Mám tu čest být téměř každý rok přítomen na tomto slavnostním zahájení nového školního roku. Před téměř 20 lety jsem jako prezident republiky povolil, aby se toto slavnostní shromáždění konalo na tomto unikátním místě v areálu Pražského hradu, a zatím to nikdo nezakázal. Snad nám to ještě vydrží.

Přál bych si, aby i toto místo bylo pro každého začínajícího studenta symbolem vážnosti této chvíle, aby si každý z Vás dnes tady řekl, že mu nejde jen o to školou projít, ale že mu jde o to, aby se stal ekonomem, aby byl schopen jako ekonom myslet a jako ekonom se na svět dívat a rozumět mu.

Bez instrumentu, který se jmenuje ekonomická teorie, se událostem dnešního světa porozumět nedá, což dokazuje chování mnoha českých i zahraničních politiků, kteří rozhodují bez elementárního pochopení ekonomických zákonitostí.

Vadilo to vždycky, ale svět býval jednodušší a dalo se mu porozumět i zdravým selským rozumem. I ten dnes, bohužel, chybí. Jinak by nebylo možné tak zničit energetický systém Evropy a celého západního světa, tak poškodit trh, vyvolat takovou inflaci a pro miliony lidí vytvořit takovou míru nejistoty, že neví, jak přežít letošní zimu. To ale vyžadovalo i ztrátu onoho zdravého rozumu.

Přeji Vám, aby Vás ekonomie bavila a aby byla léta strávená na Národohospodářské fakultě VŠE významnou součástí Vašich životů, na kterou budete rádi vzpomínat. Předpokladem k tomu je do školy chodit, nejenom si někde přivydělávat. Ať Vás při studiu nebrzdí žádné lockdowny a podobná omezení a ať neopakovatelné období pěti let ke studiu dobře využijete.

Tím chci naznačit, že Vám do hlav žádné vědomosti samy nenaskáčou a že si je ani na googlu nenajdete. Tam se dají najít informace, ale ne vědomosti. K tomu je potřeba kontakt s učitelem, ten maximalizujte, nikoli minimalizujte. Přeji Vám, ať přetrvá akademická svoboda a ať nezvítězí politická korektnost.

Věřím, že ke studiu přistoupíte s elánem a potřebnou zodpovědností.

Děkuji Vám za pozornost.

Václav Klaus, terasa Jízdárny Pražského hradu, 19. 9. 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu