Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Komentář pro rádio Frekvence…


Komentář pro rádio Frekvence 1: týden před komunálními a senátními volbami

Články a eseje, 18. 9. 2022

Od loňských voleb do Poslanecké sněmovny neuplynul ještě ani rok a máme tu další volby. Zdánlivě méně významné, bezprostředně se netýkající klíčové politické instituce naší země, vlády. Přesto si tyto volby – nejen komunální, ale i volby jedné třetiny senátorů – pozornost zaslouží. Odehrávají se ve zcela odlišné ekonomické situaci, než na jakou jsme byli poslední tři desetiletí, tedy od prvních polistopadových voleb, zvyklí. Jsou jiné i proto, že nedávné „problémy“, abych neřekl skandály, politického seskupení STAN, vycházejícího z komunálního prostředí, destabilizují celý politický systém.

Volby nejsou o vládě, ale jistou výpovědí i o ní budou. Jsou vždy obřím průzkumem veřejného mínění. To platí vždy, ale v době vysoké inflace, historicky neznámé nejistoty ohledně cen a dostupnosti energií, a při válce na Ukrajině to platí dvojnásob. Voliči jsou politicky motivováni více než kdykoli jindy a lepší příležitost, než vyjádřit svůj názor na věci veřejné volbami, mít nebudou.

Opozice chce, aby i tyto volby byly referendem o vládě, vláda chce pravý opak. Chce, aby se vlády vůbec netýkaly a aby přinesly jistou výpověď jen o komunální politice. Spokojena však nebude ani jedna strana. Jakkoli volby dopadnou, budou předmětem velmi složitých a krkolomných interpretací.

Je to dáno i tím, že v komunálních volbách vystupují prapodivná politická uskupení. Občas se v nich spojují strany vládní i opoziční, jsou tam ale i kandidátky, které se ani k vládě, ani k opozici nedají jakkoli přiřadit.

Volby jsou od toho, aby se slibovalo. Politické sliby stojí často na vodě, ale tentokráte – ve chvíli absolutní nejistoty ohledně vývoje cen a dostupnosti energií, což zásadně ovlivňuje rozpočty měst a obcí – jsou tyto sliby velmi riskantní. Když si přečteme už na jaře vznikající programy jednotlivých volebních seskupení a objevíme tam plány typu „výstavba vyhřívaného obecního bazénu“, musíme se pousmát. Na volebních plakátech a billboardech se setkáváme i s heslem: „zlevníme vám energii“, což je obzvláště pikantní. To žádná strana kandidující v komunálních a senátních volbách zařídit nemůže.

Jsem obhájcem politického pohledu i na komunální volby, ale dobře znám argumenty opačné, které říkají, že chodník, pouliční osvětlení, kanalizace nejsou ani levicové ani pravicové. To je argument nepřesný. Levicovost nebo pravicovost je v celku volebního programu, v tom, jestli se více věří občanům nebo úředníkům a politikům. Dám-li přednost výstavbě silnice před cyklistickou stezkou, jeslí před obecním skate-parkem, svůj politický postoj prozrazuji.

Volby jsou to kombinované. Senát je nejméně populární institucí našeho politického systému, obecní a městské úřady jsou naopak institucemi nejpopulárnějšími. Ani jedny z těchto dvou voleb nesmějí zapadnout. Zkusme se nad nimi – jako voliči – vážně zamyslet.

Václav Klaus, komentář č. 10, Frekvence 1, 17. září 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu