Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Vystoupení Václava Klause na…


Vystoupení Václava Klause na slavnostním zahájení 48. ročníku Země živitelka

Projevy a vystoupení, 25. 8. 2022

Děkuji za pozvání na dnešní setkání, kterým na tomto místě každoročně oslavujeme sklizení úrody a ukončení žní. Moje generace ještě pamatuje samovazy, snopy, panáky a mlátičky. Teď je to sice poněkud jiné, ale smysl této chvíle se nezměnil. Je dobře, že se tu scházíme i letos.

Dává nám to příležitost poděkovat zemědělcům za jejich mimořádně náročnou a zodpovědnou celoroční práci, za práci, která se nedá vykonávat jako home-office. A která se nedá odinternetovat.

Letošní úroda vypadá dobře, není důvod k panice, ale zneklidňují nás jiné věci – zejména budoucí dostupnost energie, paliv, pohonných hmot a hnojiv. Zneklidňují nás rychle rostoucí ceny všeho, i potravin. Přesto bychom právě dnes a právě tady měli jasně a důrazně říci, že současný růst cen potravin nezpůsobují zemědělci.

Ti jsou jen jedním článkem řetězu, který v poslední době vytváří jednu krizovou situaci za druhou a přivedl nás na pokraj energetického kolapsu.

Růst cen potravin je součástí hluboké ekonomické poruchy, které se říká inflace. A tu způsobilo něco úplně jiného než ceny potravin. Tu způsobila nezodpovědnost vlád a jejich vytváření obřích rozpočtových deficitů. Tu způsobilo nadměrné tisknutí peněz centrálními bankami. Tu způsobila zelená ideologie Evropské unie a její Green Deal. A korunu tomu všemu dodává nešťastná a tragická válka na Ukrajině. Ta být neměla. Tu si nejen Ukrajinci, ale ani Rusové a ani my, nechtění podílníci se na ní, nezasloužili.

O těchto širších souvislostech však naše dnešní setkání není. Je o poděkování a o tolik potřebné výměně názorů na nejrůznějších diskusních fórech, která zde, na Zemi živitelce, probíhají. Snad přispějí k projasnění situace v našem zemědělství.

A nejen zemědělství. Výrazné otočení kormidlem je nezbytné pro celou naši společnost. Věřím, že si toho naši politici jsou vědomi.

Ještě jednou děkuji za možnost být zde dnes s Vámi všemi.

Václav Klaus, Země živitelka, České Budějovice, 25. srpna 2022.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu