Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Pondělní glosa IVK: Co se…


Pondělní glosa IVK: Co se děje ve stínu výročí heydrichiády (Jiří Weigl)

Komentáře IVK, 6. 6. 2022

„Odsunutí Němci si zahráli českou hymnu“ se pokouší poněkud shodit víkendovou událost z 72. sudetoněmeckého sjezdu v bavorském Hofu deník Právo. Bavorský premiér Markus Söder však zahrání české hymny místní dechovkou vidí jako vážný historický milník. Zcela upřímně totiž ve svém projevu „to označil za symbol toho, že Češi a Němci již nejsou nepřátelé“ (ČTK). Zřejmě tedy až dosud minimálně pro něho a jeho sudetoněmecké publikum Češi nepřáteli byli, což po 77 letech od porážky Německa je pro nás docela varovné přiznání.  

Sudetští Němci mohou být „skvělými velvyslanci pro spolupráci, protože mají k českým zemím osobní vztah“, prohlásil servilně o nedávných přiznaných nepřátelích lidovecký poslanec Bělobrádek, snažící se tradičně po lidovecku v Hofu lovit v sudetoněmeckých vodách podporu pro svou partaj. Ta je součástí vládní koalice, která nepochybně nebude mít nic proti, aby se příští sudetoněmecký sjezd konal na našem území. Další milník padne a půjdeme určitě dál.

Z výročí atentátu na Heydricha byl sice letos velký spektákl, ale z pohledu některých dnešních českých politiků ten Protektorát vlastně zase tak špatný nebyl, tak proč na něj „chytře“ nenavázat, že ano, pane Bělobrádku.

Jiří Weigl, 6.6.2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu