Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Středeční Glosa IVK: Nastal…


Středeční Glosa IVK: Nastal čas ukončit silácké řeči o válce (Petr Macinka)

Komentáře IVK, 11. 5. 2022

Českou republiku navštívil Bulharský prezident Radev. Prezident země, která má podobně jako Polsko zastavené dodávky plynu z Ruska. Dala by se od něj proto očekávat ostrá protiruská rétorika, která by při návštěvě naší země – v siláckých výrocích před všemi ostatními jasně vynikající – určitě padla na úrodnou půdu. Místo toho jsme ale slyšeli pragmaticky hovořícího politika, který si velmi dobře uvědomuje složitost situace i hluboký rozměr tragédie, jaká by jeho zemi potkala, kdyby si – k výpadku dodávek plynu – navíc ještě sama odhlasovala i konec ruské ropy, jak to chce vedení EU (a ukrajinský prezident Zelenský).

Prezident Radev již před několika dny u příležitosti slavnostního ceremoniálu svěcení vlajek bulharských bojových praporů v Sofii vyzval politiky své země, aby pečlivě vážili dopady svých slov a nerozdělovali společnost. Varoval, že posílání zbraní na Ukrajinu je nebezpečný krok, který může zatáhnout Bulharsko do války. Řekl, že je povinností být solidární s obětmi války, avšak že krveprolití vždy začíná siláckými výroky, pro které nemá být v Bulharsku místo. V závěru svého vystoupení před novináři zmínil i českého exprezidenta Václava Klause, který „rozhodně není žádným komunistou, natož proputinovským politikem. I on Západ kritizuje, že namísto jednání o míru převládá touha dovést tuto válku do vítězného konce, což ji na straně jedné prodlužuje, ale na straně druhé znamená ekonomickou likvidaci Evropy.“

Kéž by se i naši vládní politici jednou naučili utlumit svou vášeň pro emotivní silácké výroky a o smrtelně vážných věcech hovořili racionálně, pragmaticky a s chladnou hlavou. Tak jako prezident Bulharska.

Petr Macinka, 11. 5. 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu