Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zbavil nás Putin covidu?


Zbavil nás Putin covidu?

Články a eseje, 9. 3. 2022

O šílené Putinově válce na Ukrajině není možné vtipkovat. Na internetu běžící ironická věta, že Putin zaslouží Nobelovu cenu za medicínu, protože nás zbavil covidu, však úplně mimo není. Samozřejmě nás nezbavil covidu, ale zbavil nás nepřetržitých zpráv o covidu, nepřetržitých záběrů očkování a testování. Způsobil to, co jsme už dávno požadovali – považovat covid za normální nemoc, se kterou se má normálně zacházet.  

Je ponižující, že to způsobila Putinova agrese, nikoli argumenty spousty racionálních lidí.  Každému uvažujícímu člověku to přeci muselo být jasné už dávno. Pouze našim „velkým“ epidemiologům a virologům – a jejich závěry zneužívajících politiků – to jasné nebylo. Přesto nás stále nutí nosit roušky a dodržovat požadovanou „distanční“ vzdálenost. Že mnozí naši epidemiologové tvrdili, že plošná opatření nefungují a že doporučovali, že je třeba zaměřit se na zranitelné skupiny lidí, ostentativně ignorovali. Chtěli vypadat jako hrdinové plošných opatření, opatření neúčinných a nesmírně nákladných.

Putinova agrese u nás problém covidu do jisté míry překryla, ale v Americe nás předběhli. V den ruské invaze na Ukrajinu vyhlásila americká klíčová instituce pro tyto věci CDC (The Centres for Disease Control and Prevention), že mění způsob hodnocení a monitorování Covidu-19. Jeho ředitelka Rochelle Paula Walenski nečekaně oznámila, že „vzhledem k vysoké imunitě veřejnosti … je třeba zaměřit naše úsilí na vysoce rizikové skupiny“, což velmi připomíná tzv. Great Barrington Declaration, kterou jsme diskutovali už v naší knize „Rozum proti kovidové panice“ (vydané v únoru 2021).

 CDC se rozhodlo brát při posuzování covidové situace od 25. února 2022 v úvahu „tři typy informací – nové hospitalizace s covidem, počet nemocničních lůžek s covid pacienty a nové případy covidu“. To samozřejmě není nijak revoluční. Ale oni dosud hospitalizace s covidem a obsazenost covidových lůžek při svých výpočtech a hodnoceních situace v USA nepoužívali. Výsledkem bylo, že se epidemická mapa Ameriky úplně změnila – z dominance červené barvy jednotlivých částí USA (vysoce nebezpečné) v barvu zelenou (málo nebezpečné).

 Žádná změna nenastala v počtu případů covidu, ale pouze a výlučně v metodice výpočtu, podle kterého se tento americký vládní úřad (je Federální agenturou Spojených států pod ministerstvem zdravotnictví a sociální péče) v předcházejících dvou letech řídil. I my jsme zažívali různé změny metodiky výpočtu (vzpomíná ještě někdo na PES?), a také u nás se za to nikdo neomluvil. Covid se chová podle sebe a ne podle vzorečků, pomocí nichž o jeho epidemii mluvíme. Rozum – proti kovidové panice – by už měl konečně začít vítězit.

Václav Klaus, Právo, 9. března 2022 

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu