Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Jiří Weigl: Německé volby…


Jiří Weigl: Německé volby jako předobraz těch českých

Jinýma očima, 30. 9. 2021

V neděli proběhly dlouho očekávané volby v Německu a přinesly poměrně málo překvapivý výsledek – o procento a půl zvítězili sociální demokraté (SPD) vedení dosavadním ministrem financí Olafem Scholzem před dosud dominantní silou poválečné politiky SRN koalicí CDU-CSU. Triumf zelených se jako obvykle znovu nekonal, liberálové a AFD zůstali plus minus na svých, levice v bývalé NDR se více přelila k zeleným a SPD a doplatili na to postkomunističtí die Linke.  Teď se vášnivě spekuluje o možných koalicích, personáliích atd.

Odhlédneme-li od těchto detailů, zjistíme, že politicky se však ve skutečnosti v  pomerkelovském Německu těmito volbami téměř vůbec nic nezměnilo. Výsledkem 16 let vlády nyní všemi obdivované a do nebes vynášené kancléřky je totální „glajchšaltung“ německé politiky a úplná zaměnitelnost programů i praktické politiky jednotlivých stran. „Mutti“ Merkel možná nahradí sociálnědemokratický „Onkel“ Scholz, který však dával na odiv, že on je kancléřčiným nejvěrnějším dědicem a pokračovatelem.

Základem merkelovského politického Eintopfu, v jehož bažině utonuly všechny strany s výjimkou ostrakizované AFD, je extremistický masochistický zelený aktivismus, který se v Německu stal mainstreamem, okořeněný genderovým a migračním levičáctvím a socialistickým přerozdělováním.  Z tohoto nevábného pokrmu, který svým spoluobčanům navařila Mutti Merkel a v němž nezbylo ani špetky chuti po konzervativních hodnotách a volném trhu, má německá společnost – až jednou procitne - zaděláno na dlouhé bolení břicha.

Je jisté, že ať bude nová vládní koalice složena jakkoliv- ať bude její osou SPD, či CDU-CSU, nebo ať bude velká koalice, německá politika bude stejná – fanaticky zelená, proimigrační a socialisticky přerozdělovací.  Očekávaný nový spolkový kancléř Scholz, nyní na pohled klidný a příjemný strýc, v mládí nadšený levičácký bojovník proti kapitalismu, současné směřování Německa dobře symbolizuje a bude odkaz své obdivované předchůdkyně nepochybně rozvíjet tím správným směrem.  V zahraniční politice jej kancléřka vytyčila svou  Energiewende, neboli útlumem jaderné energetiky, čímž nastavila výhybky k pevnému strategickému partnerství s Ruskem, bez jehož plynu se Německo nyní již nemůže obejít. Na Čině je německý průmysl existenčně závislý již dlouho, a proto transatlantické vazby s USA budou zažívat další nelehké chvíle.

Pro nás, poslušnou zemi na nejbližší oběžné dráze Německa, se nic rovněž nezmění. Naše hospodářství pevně ovládají německé koncerny a nová česká vláda, ať bude v jejím čele stát znovu Babiš, nebo Fiala či Bartoš, se v dobré tradici jistě znovu neopomene před důležitými jednáními včas zeptat v Berlíně, co si má myslet a co říkat.

Německé volby nám tak ukázaly i naši budoucnost. Nadcházející volby u nás nezmění fakticky nic, kromě několika tváří. Budeme se držet Němci a Bruselem vytyčené cesty, o níž je velká část české veřejnosti přesvědčena, že je špatná, ale nikdo nemá odvahu z ní sejít.  Jedni po ní chtějí kráčet s nadšením, druzí oklikami, ale to je tak maximum. Budeme chudnout, ale přitom se budeme strašit hypotetickými vzdálenými hrozbami, Čapí hnízdo nahradíme jinými pseudokauzami a budeme nadávat na poměry nad drahým pivem. To přece dobře umíme. Lepší perspektivu nám letošní volební sezóna bohužel nenabízí.

Jiří Weigl, deník Právo, 30. 9. 2021

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu