Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Podklad k tiskové konferenci…


Podklad k tiskové konferenci o nové knize IVK: Volby 2021 – budou o něčem?

Projevy a vystoupení, 3. 9. 2021

Klikněte sem pro přehrání videa

1. Sešli jsme se v posledních dnech června a rozhodli jsme se, že k volbám – i když v nich nebudeme kandidovat – máme něco říci. Předběžně jsme zvolili pracovní název knížky ve formě „Vraťme volbám politický obsah“. Byl to návrh kolegy Jakla.

2. Dnes vidíme, že jsme název nakonec zformulovali trochu jinak – jako otázku „Budou volby 2021 o něčem?“. Není to náhoda, je to evidentní posun, je i není to totéž. Druhý název je pasivnější a vlastně smutnější.

3. Volby o něčem jistě budou, ale jde o to, budou-li o něčem podstatném. V této knížce vyjadřujeme svou obavu, že o tom skutečně podstatném nebudou.

Souvisí to samozřejmě s tím, co považujeme za podstatné. My se domníváme, a v tom jsme zde v IVK jednotní, že „se nacházíme na významné dějinné křižovatce“ a viníme naše politické strany, že toto podstatné buď nevidí, nebo že se tomu podstatnému vědomě a záměrně vyhýbají.

4. Volič by však to podstatné měl vyžadovat, v tom by mu kandidující politické strany měly pomáhat. My máme pocit, že nepomáhají.

Nás trápí – jak argumentujeme v této malé knížce – že probíhá „kvalitativní změna celého západního světa“. Tomu nechceme nečinně přihlížet, proto tento sborník. Každý z jeho pěti autorů to sice diskutuje z jiného úhlu, ale ve stejném duchu.

5. Odmítáme trivializaci voleb na hesla typu anti-Babiš či na podněcování strachu z Ruska a Číny. To jsou zástupná a proto falešná témata.

6. Od dalších komentátorů voleb se lišíme hlavně tím, že od říjnových voleb žádnou výraznou změnu neočekáváme. Přáli bychom si alespoň, aby přispěly k probuzení veřejnosti, aby si veřejnost uvědomila, že jde o obecnější věci, že jde o věci, které přesahují naši každodennost. Volby byly šancí tato obecnější témata nastolit, když ji promarníme, zůstaneme pasivními účastníky dnes probíhajících procesů.

Václav Klaus, tisková konference u příležitosti vydání knihy “Volby ´21 – budou o něčem?”, IVK, 2. září 2021

Knihu lze objednat zde: https://www.institutvk.cz/publikace/1/publikace-ivk-c-60-volby-2021-budou-o-necem.html

Videozáznam tiskové konference zobrazíte zde: https://youtu.be/UCY55Eiahtw 


vytisknout

Jdi na začátek dokumentu