Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Václav Klaus pro časopis…


Václav Klaus pro časopis Reflex ke třiceti letům ODS

Rozhovory, 22. 4. 2021

Třicet let je dlouhá doba a je jasné, že za takovou dobu se politická strana nějakým způsobem vyvíjí. Jak byste popsal ideový vývoj ODS od jejího založení do dneška?

ODS se už více než jedno desetiletí posouvá od pravicové občanské a demokratické strany k levicové pravdě a lásce, k modernímu progresivismu. Ztrácí své původní charakteristické rysy. Dnes je nerozlišitelná od dalších stran, které se bojí přihlásit jak k levici, tak k pravici. Přibližuje se bývalému Občanskému hnutí či Unii svobody.

Kdybyste měl charakterizovat dnešní ODS jedním slovem, jaké by to bylo?

Jedno slovo by mohlo být chápáno jako urážka. Je to opoziční strana, která změkla a o vstup do vlády příliš vážně neusiluje. V opozici se zabydlela. Nic jí tam nechybí.

Které období bylo podle vás pro ODS nejúspěšnější z hlediska toho, co se jí dařilo prosadit ze svých programových zásad?

Nejúspěšnější byla určitě první vláda ODS, která dala naší zemi pevné základy přechodu od komunismu k demokracii a kapitalismu. Byla to ODS v prvních zhruba pěti letech od svého vzniku. Tedy do chvíle, než v ní začali vítězit ti, kteří sice „v Sarajevu“ ještě prohráli, ale jimž už dnes tato strana patří.

A naopak - ve kterém období se podle vás ODS nejvíce odchýlila od svých zásad a ideálů a v čem?

Dlouho jsem si myslel, že to bylo v éře Topolánka, i když tam to určitě začalo. Teď vidím, že se nejvíce odchyluje až nyní – je to zesíleno nesmyslným projektem SPOLU a nedávno deklarovanou Fialovou připraveností vládnout s Piráty.

Spatřujete na tuzemské politické scéně nějakého přirozeného partnera pro spolupráci s ODS, případně jakého (nad rámec předvolební koalice SPOLU)?

To je nezajímavá, mne se vůbec netýkající otázka. Nemám důvod se nad ní zamýšlet. Když však sleduji dnešní ODS, jejím přirozeným partnerem jsou opravdu asi Piráti. 

Koho považujete za největšího ideového soka ODS na současné tuzemské politické scéně a proč?

Za největšího nepřítele dnešní OSD vidím ji samu. Říkám to smutně i s vědomím toho, že je dnes v řadách ODS určitě ještě nemálo těch, kteří by si přáli její jiné směřování a hlavně její návrat k původním idejím a postojům.

V čem vidíte v současnosti největší rizika pro demokratický vývoj společnosti?

Dnešní ODS si asi myslí, že naším a jejím největším nepřítelem je Rusko, Čína, vakcína Sputnik a dostavba Dukovan. Já si myslím, že by za hlavního nepřítele naší společnosti měla ODS považovat dnešní vývoj západního světa – stále posilující a k nám se šířící ideologie multikulturalismu, genderismu, klimatického alarmismu, kovidismu a evropeismu. Tyto ideologie bohužel i dnešní ODS přijala za své, ač je v počátcích totálně odmítala.    

Kde vidíte ODS za 10 let?

Nezajímá mne, kde bude ODS za 10 let. Zajímá mne, kde bude v tu dobu Česká republika. A tady mám velké obavy a starosti. ODS bude patrně už přetransformována na OPS (což nebude znamenat „obecně prospěšná společnost“, ale spíše Občanská pirátská strana).

Proč ODS vlastně neslaví 30 let založení?

Dnešní ODS to neslaví proto, že se ke svým základům nehlásí. Spíše se od nich distancuje, což dělá výslovně a explicitně. Tím potvrzuje všechny mé předcházející odpovědi.

Marek Stoniš, časopis Reflex, 22. dubna 2021

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu