Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Václav Klaus hostem…


Václav Klaus hostem Pressklubu rádia Frekvence1

Rozhovory, 13. 1. 2021

Václav Klaus byl v úterý dne 12. ledna 2021 hostem pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1. S moderátorkou Helenou Šulcovou hovořil své účasti na nedělní demonstraci "Otevřeme Česko", o problematice vakcinace, ale i o situaci v USA.

Záznam rozhovoru přehrajete na stránkách rádia kliknutím sem: https://www.frekvence1.cz/radio/zaznamy-poradu/press-klub/vaclav-klaus-s-myslenkou-otevrit-cesko-zrusit-zakazy-a-lockdowny-souhlasim-prosazuji-to-uz-tri-ctvrte-roku-mluvi-mi-to-z-duse.shtml 


Teze z rozhovoru pro rádio Frekvence 1

Covid

Přišel jsem na demonstraci, protože mě o to žádali a protože se  zásadní myšlenkou demonstrace „otevřít Česko“, zrušit všechny existující zákazy, příkazy a lockdowny, souhlasím. Prosazuji to už tři čtvrtě roku, mluví mi to z duše. To vůbec neznamená, že bych spolupodepsal každou větu, která tam zazněla.

Pořád jsem pátral po tom, kdo PSA vymyslel, co je to za lidi. Teprve nedávno mi bylo vysvětleno, že ani jeden z nich není medicínský odborník, že ani jeden z nich nikdy nepublikoval v žádném medicínském časopise. Jsou to tzv. „experti na data“, což je profese, kterou já popírám.

To, co je klíčové, nejsou samotná data, ale výběr dat a interpretace dat. A v tom je problém. Dat máme nekonečné množství a my si některá z nich vybíráme, některá interpretujeme jako důležitá, některá jako méně důležitá. A tady se s námi hraje hra (kterou jsem popsal ve svém textu pro iDNES.cz), ve které se dalo několik ukazatelů a dat dohromady. A já jsem jejich sečítání a dávání dohromady přirovnal k sčítání hrušek s jablky.

PES byl založen na několika ukazatelích, ale část z nich byla potichu, bez sebemenší diskuse, začátkem ledna vyměněna. Je-li nový PES důvěryhodnější, tak to říká, že byl ten starý PES, podle kterého jsme se řídili předcházející dva nebo tři měsíce, v principu špatný. V minulosti dominoval ukazatel pozitivně testovaných pomocí metody PCR, který teď vyškrtli.

Tito tzv. „odborníci“ se nemohou učit za pochodu. Měli být vybráni lidé kvalifikovaní, a ne lidé, kteří jsou pouze tzv. znalci IT a datovými odborníky.

Kánonická poučka každého epidemiologa zní, chránit rizikové skupiny, chránit nemocné a náchylné. My jsme to postavili úplně na hlavu a od začátku této epidemie se zvolila úplně jiná metoda, a to chránit zdravé, izolovat zdravé.

Barringtonská deklarace lékařů, nejvýznamnější inciativa, ke které se hlásí i řada našich předních lékařů, kteří protestují proti plošným zásahům, má zásadní tezi, a tou je focus protection, tedy zacílená ochrana.

Pořád ještě vycházím z toho, že Česká republika je sice už státem polosamostatným, ale ještě pořád oblast zdravotnictví není předmětem celoevropského rozhodování. Vůbec nechápu jakým právem a s jakou ambicí a horlivostí se EU a paní von der Leyenová plete do toho, aby nám „kupovala“ vakcíny.

Na demonstraci jsem šel s ambicí pravdivě promluvit k naší zemi, nic jiného mým cílem nebylo.

 

Domácí politika

Má osoba nepochybně rozděluje společnost. Mám hromadu fanoušků, ta hromada se nedělním vystoupením na Staroměstském náměstí spíše zvětšila, než zmenšila, ale stejně dobře vím, že se obrovská hromada mých antifanoušků, které moje odvaha říkat pravdu a tím je ukazovat v celé jejich beznadějné nahotě a neschopnosti něco říci a udělat, po té neděli také výrazně zvýšila. Narostly obě.

Fascinovalo mě, když jsem slyšel lidoveckého předsedu Jurečka, který předvádí svou typickou lidoveckou nezakotvenost v této zemi a nedávno vyzýval premiéra Babiše, že když my nezvládáme covidovou krizi, máme požádat o pomoc ze zahraničí. Pro mě je to urážka. Pro mě je to ponížení naší země, našeho národa.

 

Co se děje v USA?

Ptát se na to, jak hodnotíme události posledního týdne a neříci, co k těmto událostem vedlo, je nezodpovědnost. Mě děsí, co se ve Spojených státech odehrávalo v minulých měsících, mě děsí jakou formou a jakým způsobem proběhly ve Spojených státech prezidentské volby. To, co se odehrálo minulý týden, je padesátý devátý důsledek toho, co se odehrálo dříve. Na otázku „jak se dívám na to, že někdo vpadl do Kongresu“ nemá smysl, abych odpovídal bez toho předchozího.

Mám jednu malou pochybnost. Já jsem v  Kongresu na rozdíl od drtivé většiny našich spoluobčanů byl mnohokrát a míra přísnosti bezpečnostních opatření je tam veliká. Myšlenka, že by tam nějaká skupinka demonstrantů tak snadno vlezla a vstoupila např. i do místnosti předsedkyně Kongresu Nancy Pelosiové, ve které jsem x krát jak u ní, tak i u jejích předchůdců byl, se mi zdá naprosto nepředstavitelná.

Bidena, se kterým jsem se nejednou setkal (a byl i u mne na návštěvě na Pražském hradě), bych na rozdíl od našich „bidenobijců“ nedémonizoval. Nemyslím si, že je tak negativní persona, jak ho řada jednostranných pozorovatelů americké situace hodnotí. Biden je stará struktura, jak se u nás říkalo. On podle mého názoru nebude žádným revolucionářem, tu revoluci tam budou rozehrávat někteří jiní, ale od Bidena bych žádnou superaktivitu a agilnost neočekával.


vytisknout

Jdi na začátek dokumentu