Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Prohlášení IVK: Nejsme ve…


Prohlášení IVK: Nejsme ve válce, nepotřebujeme drakonická opatření

Komentáře IVK, 13. 10. 2020

1. Vývoj koronavirové epidemie nesmí být podceňován a ani my ho nepodceňujeme. Čísla, kterými nás vláda zásobuje, vidíme, ale vidíme je trochu jinak než Hamáček, Prymula a podobní. Interpretace těchto čísel nesmí být ponechána lékařům, musí promluvit statistikové (odborníci na analýzu časových řad). Závěry musí udělat politikové. Jsme – spolu s řadou předních českých imunologů – přesvědčeni, že covid ohrožuje jen ty, kteří už jsou vážně nemocní. Navíc opakovaně připomínáme, že lidé s pozitivním testem jsou jen nakažení, nikoli nemocní.

2. Aktuální vývoj nemocnosti neopravňuje k výhružkám a výrokům, které z úst členů vlády zazněly v minulých dnech – mrazáky plné mrtvol v ulicích, optimální způsob pohřbívání není „do země“, atd. Používaná rétorika je útočnou zbraní, která má vystrašit občany nepřijatelnými, protože nepřiměřenými vládními opatřeními. Parlamentní opozice se nechala dotlačit do podobných výroků, i když si to nepřiznává. 

Odmítáme zastrašování veřejnosti nejasnými a desinterpretovanými daty, která neumožňují popsat skutečný stav vývoje nákazy, porovnat jej v čase a mezi různými zeměmi. Straší se počtem obětí, ale o skutečném vývoji úmrtnosti v zemi – v porovnání s minulými lety – se vůbec nehovoří. Úmrtnost v naší zemi je do dnešních dnů roku 2020 nižší než v předcházejících dvou letech. Nesmíme připustit, aby zvýšené nebezpečí pro jednu specifickou rizikovou skupinu ochromilo celý stát. To není cynismus, to je racionální zhodnocení situace.

Strach milionů lidí naší země o své živobytí a o svou materiální existenci v důsledku umělé války s covidem je daleko reálnější věcí než strach z nemoci. Setkáváme se s tím dnes a denně.

3. Náklady covidové epidemie nejsou jen zdravotnické. Jsou především společenské, hospodářské, ve vzdělání našich dětí, atd. Odmítáme uzavření škol a poškození mladé generace v situaci, kdy není jasně prokázané její ohrožení touto nemocí. Přicházíme o naši svobodu, přicházíme o naše soukromí, přicházíme o elementární, pro lidský život nezbytné mezilidské kontakty, přicházíme o naše peníze.

Jedná se o první případ v moderní historii, kdy stát svými svévolnými rozhodnutími, která jsou jen předstíráním aktivity, vědomě ničí významnou část ekonomiky. Druhá strana téže mince je totální nezodpovědnost vlády vůči veřejným financím.

Ze všech těchto důvodů odmítáme radikální plošné restrikce života v naší zemi.

4. Politici musí zvolit politická řešení a nést za ně zodpovědnost. Je nepřijatelné, aby se vláda a její předseda chovali alibisticky a oportunisticky a schovávali se za nevolené experty – vedené nejasnou motivací a bez skládání účtů svým voličům.

5. Zažíváme test společnosti, co vše si ještě necháme líbit. Nastala chvíle, kdy je třeba říci dost. Nejde o válku s covidem, ale válku s podivnými mezinárodními organizacemi, s celosvětově propojenou politickou a mediální frontou a s mocnými byznysovými zájmy. Vše probíhá podle jednoho vzorce, týká se to celého světa, ale vinu a odpovědnost u nás nesou konkrétní domácí politikové.

6. Vás všechny, které toto prohlášení oslovilo, vyzýváme k jeho šíření a podpoře.

Václav Klaus a kolektiv IVK, 13. října 2020

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu