Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Představitelé IVK ke druhému…


Představitelé IVK ke druhému kolu senátních voleb

Tisková sdělení, 6. 10. 2020

Dostáváme z mnoha médií otázku, jak se díváme na fakt, že prezident Zeman oznámil, že se nezúčastní druhého kola senátních voleb. Jiří Weigl a Václav Klaus odpověděli následujícím způsobem.   

 Jiří Weigl pro Echo.cz: Dobrý den, nevzpomínám si, že by se prezident Klaus někdy nějakých voleb jako volič neúčastnil. Pokud jde o můj osobní názor, prezident je občan jako kdokoliv jiný a má právo vyjádřit svůj názor a k volbám případně nejít. Zdraví J. Weigl

 Václav Klaus pro Seznam Zprávy: Letošní celosvětový, ale i u nás velmi viditelný nástup pro pravicového voliče nepřijatelných politických sil je tak silný, že se v mnoha senátních volebních obvodech budou jejich reprezentanti ve druhém kole utkávat už jen sami se sebou. Princip voleb však ve své podstatě je, resp. by být měl výběrem z různých možností. Pokud zbývá možnost jen jedna (byť zosobněná různými jmény), pak sdílím pocit mnohých voličů, že nemají na vybranou. Absence u druhého kola je v takové situaci pro mnohé legitimní demonstrací toho, že se jim politika vzdaluje. A prezidenti jsou také jen lidé a voliči.

 Václav Klaus, Jiří Weigl, 6. října 2020

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu