Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Václav Klaus poblahopřál…


Václav Klaus poblahopřál Andrzeji Dudovi k znovuzvolení do funkce prezidenta Polské republiky

Tisková sdělení, 13. 7. 2020

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus zaslal dne 13. července 2020 dopis prezidentovi Polské republiky Andrzeji Dudovi, v němž mu poblahopřál k znovuzvolení do funkce hlavy státu.

Text blahopřejného dopisu Václava Klause Andrzeji Dudovi:

Vážený pane prezidente,

S velkou radostí a s pocitem úlevy jsem přijal zprávu, že jste byl i podruhé zvolen prezidentem Polské republiky. Dovolte mi, abych Vám k Vašemu znovuzvolení upřímně poblahopřál. Vaše zvolení je o to významnější, že obhájit mandát je obtížnější a složitější, než získat mandát poprvé. Vím to z vlastní zkušenosti.

To, že jste byl polskými voliči - při mimořádně vysoké volební účasti – do prezidentské funkce zvolen znovu, znamená, že Poláci dobře vědí, že Vaším zvolením bude pokračovat jasná a srozumitelná politika Lecha Kaczyńského, se kterým jsem dlouhá léta spolupracoval. Voliči Vaším zvolením řekli, že si tento trend většinově přejí a že od hlavy svého státu požadují suverénní a sebevědomou politiku hájící národní zájmy v zahraničí, především v Evropské unii a vůči Evropské unii.

I pro nás, pro Českou republiku, je Vaše zvolení důležitým signálem. Polsko je naším významným sousedem a je i v našem zájmu, že Vaše země ve Vás znovu získává jasné a pro nás srozumitelné politické vedení.

Vy jste pro mne, pane prezidente, zárukou, že formát V4 nepozbyde svého významu, že bude platformou, pomocí něhož se dají v Evropské unii obhajovat společné, dějinami specificky podmíněné zájmy zemí střední Evropy. A že v Bruselu dokáže V4 obhajovat nejen konkrétní národní zájmy, ale i nezbytnost samotné existence národního státu. A to je v současné době, která na národní stát útočí ze všech stran, nesmírně cenné.

Vaše zvolení vyslalo ještě jeden velmi silný vzkaz, nejen Vašim spoluobčanům v Polsku, ale také okolnímu světu: že v Evropě může prezidentské volby vyhrát člověk sdílející a hájící tradiční hodnoty křesťanského světa, že jsou lidé (a v Polsku naštěstí převažují), kteří jsou odhodláni čelit útokům proti kulturním a civilizačním základům naší západní společnosti.

Vážený pane prezidente,

Ještě jednou Vám blahopřeji k získání mandátu prezidenta Polské republiky a přeji Vám hodně sil k jeho úspěšnému naplňování. Vaší zemi a lidem Vaší země přeji vše dobré. Věřím, že budeme mít příležitost se v budoucnu opět setkat. Na naše setkání rád vzpomínám.

S úctou 

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu