Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky serveru Novinky.cz o cestě senátorů na Tchaj-wan

Rozhovory, 11. 6. 2020

Pane prezidente, jak byste okomentoval plánovanou cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan?

Považuji ji za klukovinu, za klukovinu nedospělého, nezodpovědného a principy zahraniční politiky nechápajícího politika.

Není důvod mít něco proti Tchaj-wanu. Ten určitě chce a zaslouží si být nezávislou zemí, která si sama rozhoduje o svých věcech. Ale o to panu Vystrčilovi určitě nejde. Jde mu o to, zahrát si na poněkud opožděného bojovníka proti komunismu a získat na tom nějaké domácí politické body tím, že se o něm bude psát i v cizině. Vypadá to, že je mu úplně jedno, co jeho návštěva Tchaj-wanu způsobí.

Na Tchaj-wan se chystá také senátor Jiří Drahoš v další delegaci. Vystrčil chce s sebou vzít i vdovu po panu Kuberovi. Může Česku ekonomicky uškodit skutečnost, že se pro řadu politiků stává Tchaj-wan vysněnou destinací? Někteří dokonce hovoří, že tam pojedou z vnitropolitických pohnutek. 

O senátoru Drahošovi radši ani nemluvme, ten nikdy žádné názory na zahraniční politiku neměl a určitě ani nikdy mít nebude.

Nepřevádějme to na ekonomické téma, je to téma navýsost politické. Kontinentální Čína je největší světová ekonomická velmoc a jakýkoli konflikt s ní je z naší strany hloupostí a provokací. Škodit Číně je hloupostí zbabělou, nikoli hrdinstvím. Je evidentní, že Vystrčila zajímají jenom vnitropolitické pohledy, ale to je možné dělat proti Madagaskaru nebo Bolívii, ne proti Číně.

Miroslav Benč, Novinky.cz, 11. června 2020 

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu