Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď na anketní otázku…


Odpověď na anketní otázku slovenského časopisu Týždeň k brexitu

Rozhovory, 29. 1. 2020

Otázka: „Bude podle Vás Spojené království chybět Evropské unii (a v čem) anebo budou brexitem obě strany posíleny?“

Odpověď: Brexit, neboli rozhodnutí o tom, že Velká Británie opustí Evropskou unii, nespočívá v tom, zda budou Evropská unie nebo Velká Británie posíleny. Bylo to o tom, že Velká Británie chce o sobě rozhodovat sama, čemuž malé členské státy EU jako Česká republika a Slovensko dobře rozumějí.

Velká Británie bude chybět EU v jednom smyslu. EU chce být Evropou (což není), ale to brexit v podstatě vyloučil. Velká Británie se postupně zbaví ji omezující evropské legislativy (z ní plynoucí extrémní regulace) a určitě jí odchod z EU nijak nezkomplikuje domácí život, ani její zahraniční politické a obchodní vztahy se zbytkem světa.

 EU bude bez Velké Británie určitě menší a tím i slabší v globální diskusi (a eventuální konfrontaci), ale bude fungovat jako dosud. V rozporu se všeobecným míněním nebyla Velká Británie žádnou zásadní brzdou nepřetržitého „prohlubování“ evropské integrace.

Evropské unii Velká Británii chybět nebude. Otázkou je, zda bude chybět některým členským státům EU. Není všeobecně známo, že Velká Británie nebyla uvnitř EU náš žádný velký spojenec. Ale je otázkou, zda EU bez VB neposílí vůči jednotlivým členským státům, jako jsou naše malé středoevropské země.

 Dělali jsme si naděje, že brexit bude příkladem pro další země a že uvnitř EU, v bruselských strukturách, vyvolá určitou sebereflexi. Příkladem se nestal a sebemenší sebereflexi nevyvolal. Obojí je smutné.

Václav Klaus, publikováno v časopisu Týždeň, 27. ledna 2020

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu