Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Ivan Steiger laureátem…


Ivan Steiger laureátem Výroční ceny IVK

Tisková sdělení, 26. 11. 2019

Bývalý prezident Václav Klaus společně s výkonným ředitelem IVK Jiřím Weiglem předali v úterý dne 26. listopadu 2019 za účasti členů dozorčí a správní rady IVK i dalších hostů Cenu Institutu Václava Klause pro rok 2019 významnému českému umělci Ivanu Steigerovi.

 „Ivan Steiger se svojí tvorbou vždy aktivně a jednoznačně vyjadřoval k dnešku a jeho problémům. Vždy stál na straně svobody demokracie a neváhal jasně a přesně zacílit na vše, co je ohrožují. Vážíme si toho a jsme rádi, že vždy hájil tytéž hodnoty, které chceme chránit i my,“ řekl při udělení ceny výkonný ředitel IVK Jiří Weigl.

„Velmi si vážíme všeho, co je se jménem Ivan Steiger spojeno. Je nedílnou součástí kultury naší i německé a zažili jsme mnoho společných chvil. Tato cena je ve správných rukách,“ dodal předseda správní rady IVK Václav Klaus a připomněl některé momenty ze společného otvírání Muzea hraček na Pražském hradě i udělení státního vyznamenání Ivanu Steigerovi v roce 2009.

Ivan Steiger při přebírání Ceny IVK zmínil rovněž svoji nedávno zesnulou manželku Evu a řekl, že toto ocenění patří i jí: „Byla 55 let mým věrným souputníkem a zásadní duší mnohého v mém životě.“

Ivan Steiger je známý český karikaturista, malíř, ilustrátor, filmový režisér a spisovatel, který dokázal uspět ve světě a získat mimořádné uznání ve veřejnosti i na oficiálních fórech. Je rovněž znám jako milovník, sběratel a vystavovatel hraček i jako člověk, který svým dílem neúnavně propaguje demokratické hodnoty, zdravý rozum a inteligentní humor.

Jeho jméno je spojeno především s Frankfurter Allgemeine Zeitung, na jehož stránkách publikoval od počátku 70. let více než 9 500 karikatur. Vedle Německa publikoval své karikatury především v Itálii (deník La Stampa) a USA. Svou oblibu a proslulost získává umění na velmi drobné ploše čtenáře kresbou pobavit i přimět k přemýšlení.

V roce 2009 obdržel od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy a byl vyznamenán Záslužným křížem Spolkové republiky Německo.

Cena IVK je každoročně udělována českým i zahraničním osobnostem, a to zejména za dlouhodobý přínos k rozvoji společenských věd, za prosazování myšlenek svobody, volného trhu, tradičních hodnot a politické demokracie. 

V uplynulých letech byla Výroční cena Institutu Václava Klause udělena Ing. Stanislavě Janáčkové (2014), prof. Milanu Knížákovi (2015), Dr. Dušanu Třískovi (2016), prof. Václavu Pavlíčkovi (2017) a doc. Miroslavu Ševčíkovi (2018).

Petr Macinka, 26. listopadu 2019

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu