Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Václav Klaus k úmrtí Karla…


Václav Klaus k úmrtí Karla Gotta

Tisková sdělení, 2. 10. 2019

Karel Gott byl fenoménem české i evropské hudební scény, jeho hlas i ohlas ve společnosti přesáhly oblast hudby i hranice naší země. Stal se všeobecně vnímaným symbolem doby, v níž několik generací až do současnosti u nás žilo.

Nespoléhal se pouze na svůj talent, celý život na sobě velmi pilně pracoval. Byl příkladem vzácné profesionality. Ve svém oboru se stal jednou z „výstavních značek“ naší země ve světě a jako jeden z mála českých umělců se v zahraničí v posledních desetiletích úspěšně prosadil.

I přes svůj věk a vážné onemocnění veřejně vystupoval téměř až do posledních dnů svého života. Jeho písně s námi zůstanou po mnoho let. V tomto smyslu od nás Karel Gott neodchází.

Jsem rád, že jsem v roce 2009 jako prezident republiky udělil Karlu Gottovi státní vyznamenání. Byla to do jisté míry i moje forma poděkování za to, že mne jeho písně provázely v průběhu celého mého dospělého života. Dobře se pamatuji na to, že jsem ho prvně viděl v roce 1959 v pražské taneční kavárně Vltava, kde nás tehdy oslňoval svou písní „Oči má sněhem zaváté“.

Václav Klaus, 2. října 2019

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu