Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Václav Klaus ke Dni české…


Václav Klaus ke Dni české státnosti na velvyslanectví České republiky v Pekingu

Projevy a vystoupení, 27. 9. 2019

Jsem velmi rád, že mohu být spolu s Vámi ve státní svátek České republiky zde v Pekingu. Nám tento svátek připomíná okamžik vzniku českého státu. 28. září 935, před více než tisíci lety, byl zavražděn jeden ze zakladatelů naší země – český kníže Václav. O tuto tragickou událost se po celé následující tisíciletí opíral náš národ v boji o svou státnost, svobodu a suverenitu.

Náš důraz na tuto tradici je jistě srozumitelný právě zde, v Číně, v zemi velké civilizace a státnosti, která trvá nepřetržitě po téměř čtyři tisíciletí. Respekt k vlastním kořenům a tradicím považujeme za nezbytný předpoklad úspěšné budoucnosti nejen našeho, ale všech národů.

Česká republika a Čínská lidová republika jsou sice geograficky velmi vzdálené, ale dobře se znají a jejich vztahy mají dlouhou tradici. Právě v těchto dnech budeme oslavovat 70 let od navázání diplomatických vztahů. Naše vztahy prošly bouřlivým vývojem, v němž éru úspěšné spolupráce střídala období méně úspěšná. Ne vždy jsme měli na různé věci soudobého světa stejný názor a některé z těchto odlišností přetrvávají do dnešních dnů. Musíme si na to zvyknout, musíme to umět přijmout. Je to způsobeno nejen odlišnými historickými tradicemi a naší příslušností k evropské kultuře a civilizaci, ale i existencí jiného politického systému.

Jsem velmi rád, že jsem to byl právě já ve funkci předsedy vlády České republiky, kdo svou návštěvou ČLR v roce 1994 zahájil novou etapu přátelských vztahů a spolupráce mezi rychle se rozvíjející Čínou a znovu svobodnou Českou republikou.

Vzpomínám na svou další návštěvu Vaší země, kterou jsem o deset let později – v roce 2004 – uskutečnil jako prezident České republiky. Mohl jsem na vlastní oči vidět mimořádný rozvoj, který přeměnil Čínskou lidovou republiku v hospodářskou a politickou velmoc první kategorie. Jaký rychlý rozvoj u Vás nastává, jsem mohl vidět i letos v květnu, kdy jsem navštívil Shanghai, Nanking a Wuzhen.

Jsem rád, že česko-čínské vztahy v posledních letech zaznamenaly pozitivní rozvoj. Chci připomenout návštěvu prezidenta Si Tin-pchinga v Praze v roce 2016 a časté cesty mého nástupce, prezidenta Miloše Zemana, do Vaší země.

Čína se za poslední léta pro Českou republiku stala druhým největším obchodním partnerem. V dovozu je na druhém místě, pro náš export je Čína 17. největším trhem. A právě tento nepoměr, kdy dovoz z Číny téměř desetkrát převyšuje náš vývoz do Číny, představuje zdroj možného budoucího problému. České podniky mají o obrovský čínský trh velký zájem, ale získaly zkušenost, že na něj není lehké proniknout.

Jsem rád, že se vedle ekonomické spolupráce velmi rychle rozšiřují i mezilidské kontakty, především turistika. To výrazně přispívá k vzájemnému poznání. V posledních letech se rovněž zlepšilo dopravní spojení mezi našimi zeměmi a zvýšil se zájem jak o cestování, tak o byznys.

V poslední době ve světě dochází k růstu mezinárodního napětí a ke zvyšování překážek ve světovém obchodě. Česká republika jako velmi otevřená exportní ekonomika má mimořádný zájem na udržení svobodného obchodu a přátelských vztahů mezi zeměmi na celém světě.

Jsem přesvědčen, že pouze dialog, jednání a respekt k zájmům a potřebám druhých jsou správnou cestou k zabránění válečných konfliktů a k zajištění zdravého ekonomického rozvoje jednotlivých zemí světa. Česká republika je připravena se na vytváření takové atmosféry intenzivně podílet.

Věřím, že se nám podaří navázat na úspěšný vývoj posledních desetiletí a že se budou česko-čínské vztahy v budoucnosti dále rozvíjet, nejen v oblasti politické, hospodářské i kulturní, ale i na úrovni jednotlivců. Jsem rád, že zde mohu v tento, pro mou zemi památný den být.

Václav Klaus, Velvyslanectví České republiky v Pekingu, 26. září 2019, Peking.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu