Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Newsletter Institutu Václava…


Newsletter Institutu Václava Klause - leden 2019

Dokumenty, 30. 1. 2019

Editorial

Lednový Newsletter vyzdvihuje dvě významná výročí, která si na počátku tohoto roku připomínáme: 20. výročí vzniku eura a pět let od ukrajinského „Majdanu“. Tomu prvnímu jsme se rozhodli věnovat seminář a v úvodu čísla si můžete přečíst odpovědi Václava Klause na otázky časopisu Týden, v nichž se nad dvěma desetiletími eura kriticky zamýšlí. Na to druhé výročí se ptáme respondentů v anketní otázce.

Autoři se shodují v neveselém hodnocení z mnoha úhlů bezútěšného stavu Ukrajiny, a to nejen za posledních pět let. Ukrajina se stala nejchudší zemí Evropy, ze které za prací utíkají miliony lidí jak na západ, tak východ. Domácí veřejný prostor a „elity“ se mezitím utápějí v problémech s budováním ukrajinské identity, tu oslavováním více než sporných hrdinů, jindy zase zcela vážně míněnými úvahami o negativním vlivu Puškinových pohádek, jež mají mít na svědomí trvající pozitivní vztah velké části ukrajinského obyvatelstva k Rusku a ruskému jazyku. Podle ukrajinského spisovatele Kokoťjuchy prý totiž jen málokdo přikládá negativní význam „pozitivním emocím, kterých se vnoučatům dostává z laskavých hlasů jejich babiček čtoucích jim pohádky ruského spisovatele“. To vše namísto řešení skutečných problémů země.

Ladislav Jakl se ohlíží za proběhlým rokem 2018. Dosavadní vyvrcholení enormního tlaku vůči německé opoziční AfD komentuje ve svém stanovisku v druhé polovině Newsletteru Aleš Valenta. Polemiku s částí našeho zahraničněpolitického establishmentu vedou ve svém textu Reálpolitika po česku Václav Klaus a Jiří Weigl. Ivo Strejček pak v závěru přináší reportáž z udílení Petöfiho ceny Václavu Klausovi.

Filip Šebesta

Lednové číslo Newsletteru Institutu Václava Klause ve formátu PDF je ke stažení zde.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu