Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Newsletter Institutu Václava…


Newsletter Institutu Václava Klause - květen 2018

Dokumenty, 23. 5. 2018

Editorial

Podstatnou část květnového čísla Newsletteru IVK zaujímá debata nad téměř úplným vymizením vážné ekonomické diskuse u nás. Po období velkých ekonomických diskusí spojených s transformací české ekonomiky jsme se jistým způsobem stali „normální“ a aktuálně můžeme dodat i relativně úspěšnou zemí. Nezaměstnanost (viz. graf měsíce), vysoká inflace, či neudržitelné veřejné rozpočty nejsou popisem naší dnešní reality, naopak. Tato situace však nebude trvat věčně. Jakkoli máme pocit, že jsme v tomto ohledu dnes stabilní zemí, že nás ani mimořádně dlouhé sestavování vlády nijak netrápí (možná spíše naopak), problémy se nám s příchodem ekonomicky horších časů zázračně vyhýbat nebudou, jak naznačuje na webu IVK v analytickém komentáři Čtyři pasti české ekonomiky Martin Slaný.

K „zekonomičtění diskuse“ pak květnové vydání Newsletteru přináší zajímavý příspěvek Hany Lipovské o nových trendech v měření inflace získáváním podrobných dat o cenách a objemech prodejů skenováním čárových kódů výrobků. Autorka upozorňuje na možné negativní důsledky na první pohled přínosné a zpřesňující metody.

Rozhořčení i na české politické scéně v květnu vyvolala bizarní účast předsedy evropské komise Junckera při odhalování sochy Karla Marxe u příležitosti dvousetletého výročí Marxova narození v německém Trevíru. O tom, že intelektuálové jsou zodpovědní za své myšlenky a že nové ideologie – které sice na první pohled mají s původním marxismem jen málo společného, ale ve skutečnosti jsou budovány na stejném základě – vznikají téměř nepřetržitě, hovořil přímo na místě ve svém projevu na akci AfD Václav Klaus. Překlad projevu Vám přinášíme hned na prvních stránkách.

Každoroční diskuse a potřeba obhajoby něčeho do nedávna ještě tak samozřejmého, jako je interpretace výsledků druhé světové války, se nejen prostřednictvím mediální skandalizace účasti na recepci ruského velvyslanectví u příležitosti Dne vítězství odehrávala i tento rok. IVK k této „diskusi“ přispěl v pořadí již čtrnáctými Rozmluvami na Hanspaulce – zápis si můžete přečíst v závěru tohoto vydání.

Filip Šebesta

Květnové číslo Newsletteru Institutu Václava Klause ve formátu PDF je ke stažení zde.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu