Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Newsletter Institutu Václava…


Newsletter Institutu Václava Klause - duben 2018

Dokumenty, 25. 4. 2018

Editorial

Maďarské volby, vyhoštění ruští diplomaté, kauza Skripal, vydání Nikulina, české jednání o vládě (nebo už vládní krize?), vše události posledních dní, které jsme nemohli ignorovat a tak či onak jsme jim v IVK věnovali svou pozornost. Naše názory a postřehy nejen k těmto tématům ale i k věcem obecnějším se Vám, vážení čtenáři, dostávají do rukou prostřednictvím dubnového vydání našeho Newsletteru.

Se vším jmenovaným úzce souvisí i naše anketní otázka tohoto čísla. Ptali jsme se, kam kráčí střední Evropa, potažmo Visegrádská čtyřka po „slovenské krizi“. Nakolik bude mít spíše optimistické vyznění odpovědí našich respondentů oporu v realitě, ukáže až čas.

V překladu části svého německého projevu do bavorského Freilassingu se Václav Klaus zamýšlí mimo jiné nad tím, jak rozdílnost prožitku roku 1968 a z něj pramenícího vývoje v rozdělené Evropě – ve střední Evropě a na Západě – ovlivňovala tehdejší společenský vývoj a ovlivňuje jej dál i dnes.

K ruským volbám nechává ve svém krátkém hutném komentáři hovořit čísla o vývoji tamní ekonomiky za vlády Vladimíra Putina Martin Slaný. Mnohého asi tato data svou výmluvností zaskočí. Neméně zajímavé jsou však také výsledky prezidentských voleb na ruských ambasádách některých evropských měst. Vyhrál zde Putin a mnohdy i drtivěji než doma. Jen namátkou Praha 61 %, Berlín 74 %, Paříž 61 % a dokonce i centrum ruské politické emigrace Londýn téměř 52 % (v roce 2012 to bylo necelých 28). To nepřímo podporuje závěry Martina Slaného, totiž že Putinovo vítězství je i důsledkem jiných faktorů, že za ním stojí reálné úspěchy a nikoli pouze působení celostátní ruské televize Pěrvyj kanal, jak někteří s oblibou tvrdí.

V závěru Vám pak přinášíme zprávu z mimořádně inspirativního setkání s jedním z našich předních mladých spisovatelů Davidem Zábranským v rámci 13. Rozmluv na Hanspaulce. Stojí za to zde také upozornit na rozsáhlé zápisky z pracovní cesty Václava Klause do středoamerické Guatemaly, které naleznete na našem webu v sekci ostatní texty.

Vážení čtenáři, věříme, že Vás dubnové číslo zaujme. Inspirativní četbu.

Filip Šebesta

Dubnové číslo Newsletteru Institutu Václava Klause ve formátu PDF je ke stažení zde.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu