Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Reakce Václava Klause na…


Reakce Václava Klause na výroky šéfa sudetoněmeckého Landsmannschaftu o AFD a nenávisti k EU

Tisková sdělení, 9. 9. 2017

1) Svou účastí na akcích AfD vyjadřuji to, co říkám nepřetržitě. Je to poprvé za desítky let, kdy se v sousední zemi, v Německu, zorganizovala skupina statečných lidí, kteří si navzdory totalitě politické korektnosti odvažují nahlas říkat, co si myslí. Jsem přesvědčen, že reprezentují významnou část „mlčící“ německé veřejnosti. Proto pokládám za svou povinnost tyto lidi v jejich nelehkém politickém zápase podporovat. 

Stávající německý establishment, politický i mediální, používá proti AfD rétoriku, která v minulosti nepřinesla Německu a celé Evropě nic dobrého. A nejen rétoriku. Například akce, která má v Norimberku proběhnout již zítra, a které se na pozvání AfD zúčastním, byla navzdory dlouhodobému smluvnímu zajištění, starostou města znemožněna. Teprve soud, na nějž se AfD obrátila, jeho rozhodnutí zrušil. O tom se u nás ale nic nedozvíme. 

2) Vyjádření pana Posselta nemá obvykle smysl komentovat. Nemohu se však v tomto případě zdržet alespoň krátké poznámky. Pan Posselt se mýlí. Polemika, kterou vede AfD, stejně jako já, s merkelovským otevřením dveří masové migraci do Evropy, nemá s nenávistí k EU nic společného. Je to naopak výraz hluboké lásky k Evropě, jejím tradicím a její budoucnosti. 

Václav Klaus, 8. září 2017

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu