Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky Lidových novin ohledně „Sorosovy“ univerzity

Rozhovory, 7. 4. 2017

Jak vzpomínáte na debaty a události v letech 1990 až 1996, které předcházely odchodu CEU z Prahy?

Už je to strašně dávno, na moc detailů si nevzpomínám. Základní dojem je však ten, že jsem pana Sorose už tehdy považoval za velké nebezpečí budování demokracie u nás. Nenamítal jsem proti jeho nadaci v Praze, ale jeho univerzitu jsem považoval za velký problém. Přesto je třeba říci, že Sorosovu univerzitu v Praze před více než dvaceti lety nikdo nezakázal. Česká vláda, jejíž jsem byl předsedou, tehdy „pouze“ většinově odmítla této instituci poskytnout dalekosáhlá privilegia a úlevy, které si nárokovala a jimiž podmiňovala své fungování v Praze. Pozdější politické aktivity George Sorose a jím financovaných institucí v řadě zemí světa potvrdily, že toto rozhodnutí bylo správné.

Obával jste se už tehdy nějak Sorosova vlivu na českou politiku a podporu „občanské společnosti“ aj.?

Ano, obával a obávám se toho dodnes. Jeho jméno je pro mne symbolem totální desinterpretace slova „občanská společnost“, já jsem vždycky chtěl „společnost občanů“ s dovětkem „společnost svobodných občanů“. To nechtěl a nechce pan Soros. Ten chce společnost vyvolených a navíc bohatých.

Jak vnímáte nynější kroky maďarského premiéra Orbána? Máte pro ně pochopení, předjímal jste je?

Kroky premiéra Orbána v tomto smyslu vnímám jako odvážné, mimořádně potřebné, kéž by něco takového udělala i dnešní česká vláda.

(Podklad pro článek Lidových novin dne 7. dubna 2017 na toto téma.)

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu