Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Vyjádření Václava Klause ke…


Vyjádření Václava Klause ke „kauze Forejt“ ze dne 7. prosince 2016

Tisková sdělení, 7. 12. 2016

Vynucený odchod Jindřicha Forejta z jeho funkce a jeho profesní i lidskou diskreditaci rezolutně odsuzuji.

Jindřich Forejt byl po celou dobu mého působení v prezidentském úřadu jedním z mých nejbližších spolupracovníků, a i proto mě zacházení s ním lidsky velmi zasáhlo. Po dobu deseti let jsem s ním byl na Pražském hradě v každodenním osobním kontaktu a to, co se s ním dnes děje, je zcela nezasloužené. Je to nedůstojné i těch, kteří štvanici na ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky rozpoutali.

Osvědčil se jako vynikající vysoký úředník formátu nejen českého, ale i mezinárodního. Mnozí ve světě nám ho záviděli a opakovaně nám to říkali. Tým prezidenta Zemana jeho odchod nepochybně oslabí, a tím bude poškozeno fungování této mimořádně důležité instituce českého státu. Není připraven nikdo, kdo by ho mohl rovnocenně nahradit.

Osobní diskreditace a špiclování v soukromí jsou věci, se kterými se nesmíme smiřovat jako s metodami řešení sporů v politické a, jak je teď vidět, i v úřednické sféře. Odmítám osobní likvidaci člověka a jeho integrity a důstojnosti, jaká byla v této kauze předvedena.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu